Met meer dan 2000 bedrijven in portefeuille heeft het sociaal secretariaat Salar zich sterk gepositioneerd ten aanzien van grote huizen als SD Worx of Acerta. “Wij richten ons specifiek op de Kempense KMO’s maar we gaan al veel verder”, zegt gedelegeerd bestuurder Chris Verleye. “Een op de vijf KMO’s in de Kempen werkt met ons maar dit neemt niet weg dat we onderhand zelfs al in Wallonië zitten.”
Salar is gegroeid uit het initiatief van de vader van Chris Verleye in Turnhout. Toen de juridische structuren voltooid waren en de onderneming verder bleef doorgroeien is de vzw uiteindelijk verhuisd naar Kasterlee. “Vandaag moeten we onze infrastructuur echter opnieuw uitbreiden. Wij werken nu met 28 mensen. We zitten opnieuw krap behuisd.”
Formulieren invullen, loonbrieven opmaken, contracten uitschrijven. Voor bedrijfsleiders is de administratieve rompslomp er vaak te veel aan. Toch moet elke onderneming voldoen aan haar fiscale en sociale verplichtingen. Zonder nog de juridische problemen, de IT, de arbeidsreglementering en andere problemen te vergeten.
De groei van Salar is vooral geïnspireerd door de snelle service die het sociaal secretariaat zijn klanten biedt. “Indien er problemen zijn trekken we zelf onze botten aan om de klanten bij te staan”, zegt Chris Verleye. “Terwijl onze grote concurrenten allicht een jurist op de zaak zetten proberen wij de dingen zelf op te lossen.” Salar heeft overigens evenmin de dure overheadkosten waarmee andere grote sociale secretariaten geconfronteerd worden.
“We zijn nu zowat 35 jaar bezig. Onze ervaring is gebaseerd op de jarenlange concrete afhandeling van dossiers. De begeleiding van loonoptimalisaties en van sociale controles, de implementatie van flexibele arbeid: het zijn slechts enkele onderdelen van ons uitgebreid dienstenpakket.”
België vandaag zowat 40 erkende sociale secretariaten. Salar heeft zich in de top opgewerkt tot de 18de plaats. “Een goede middenmoot dus maar toonaangevend in onze regio die vol KMO’s steekt.”