Rob Proost van ijssalon Barijs in het centrum van Lichtaart is de nieuwe Belgisch kampioen gelato. Hij won vanmiddag op Horeca Expo in Gent de nationale finale met een ijs van frambozen, lychee en rozenwater. De Belgische titel levert hem een plaats op in de Europese finale.
Aan de competitie, een organisatie van Carpigiani Ambachtelijk Benelux uit Zandhoven, namen 27 ijsbereiders deel. De wedstrijd werd in ons land voor de 3de keer georganiseerd.
“We merken dat het ambacht van ijs maken in België veel meer leeft dan een paar jaar geleden”, vertelt de voorzitter van de jury Bas Van Haaren. “Het niveau stijgt zienderogen. Al trappen velen in de val dat ze te geforceerd willen imponeren. Ze trachten veel te veel in 1 ijsje te steken. De winnaar won net door de eenvoud van zijn sorbet. De drie smaken kwamen prima uit, lagen in balans, zorgden voor frisheid zonder dat ze iets extra nodig hadden.”
Complete verrassing
Rob Proost baat al 4 jaar ijssalon Barijs in Lichtaart uit. Voordien was hij lange tijd aan de slag als patissier. De overwinning kwam als een verrassing. “Heel de dag leek alles mis te lopen. Gisteravond nog was mijn ornament voor de afwerking stuk gegaan. Dus mijn verwachtingen lagen niet zo hoog. Vandaar mijn vreugde-uitbarsting toen ik mijn naam als winnaar hoorde afroepen. Als patissier was ik altijd al met ijs bezig. Er is een grote liefde voor dit product, dat dus wel degelijk veel verder reikt dan mokka en vanille. Voor mijn overwinningsijs haalde ik inspiratie bij een collega die een soortgelijk dessert in gebak had bedacht. Ik vertaalde dat in verschillende ijssmaken. En gelukkig heb ik geluisterd naar mijn vrouw. Zij zei me om voor de frambozen, lychee en rozenwater te gaan.”
In 2020 mag de Belgische laureaat naar het Europees kampioenschap om daar mogelijk door te stoten naar het wereldkampioenschap een jaar later.