Rik Michel matcht ondernemers en business angels

rik michel 2Rik Michel uit Mol is sinds anderhalf jaar area coördinator voor het Business Angels Netwerk (BAN) voor de provincie Antwerpen. Hij brengt groeibedrijven en investeerders met elkaar in contact. BAN Vlaanderen is het business angels netwerk in Vlaanderen. Een platform met toegevoegde waarde waarbinnen startende of groeiende ondernemers op zoek naar risicokapitaal in contact worden gebracht met informele private investeerders, de zogenaamde business angels. Het Vlaamse netwerk van BAN wordt door regionale coördinators gecoördineerd. „Wij vormen de brug tussen bedrijven die op zoek zijn naar middelen om hun groei te financieren en private investeerders. Dat kunnen ondernemers zijn die hun bedrijf verkocht hebben of topmanagers uit grote bedrijven. Zij beschikken niet alleen over het nodige kapitaal, maar stellen ook hun kennis en netwerk ter beschikking. De coördinatoren zoeken naar een juiste match: welke investeerder past bij welke ondernemer?”

Voor de provincie Antwerpen werken de coördinatoren vanuit het Officenter in Aartselaar, de Kempense antenne opereert vanuit de gebouwen van Innotek in Geel.

Ondernemer en investeerder worden gematcht
„Alle aanvragen van bedrijven komen bij de coördinatoren terecht. Bij BAN krijgen we jaarlijks zo’n 600 dossieraanvragen. Een 100-tal daarvan worden opgevolgd en gelanceerd via een traject. Geselecteerde dossiers worden tijdens fora in heel Vlaanderen gepresenteerd aan geïnteresseerde investeerders. De ondernemer en zijn dossier worden beoordeeld. Zijn er investeerders geïnteresseerd in het project, dan begint de dealmaking. Dat is een traject gefaciliteerd door een ervaren investeerder waarbinnen de krijtlijnen en afspraken voor de investering, de duurtijd, de return en uitstap besproken worden. BAN kan ook enkele hefbomen aanreiken naar andere financieringen zodat de ondernemer met een minimum aan eigen vermogen andere middelen kan aantrekken. Bij BAN beschikken we over een eigen investeringsfonds dat financieringen van 250.000 tot 1,5 miljoen euro aankan, maar we kunnen ook via partners zoals het Participatiefonds andere middelen aantrekken.”

Vooral start-ups en bedrijven die nood hebben aan groeifinanciering
„Meestal werken we trajecten uit voor start-ups en bedrijven die nood hebben aan groeifinanciering. Voor wat start-ups betreft moet het product al ontwikkeld zijn, moet er een marktstudie gebeurd zijn of een mogelijk commercialisatietraject aangevat zijn. Voor onze investeerders is het belangrijk dat het project blijvend in de markt gezet kan worden. Wat doet BAN niet? We doen geen zuivere horeca-projecten maar een horeca-gelegenheid in combinatie met seminarieruimte bijvoorbeeld kan wel. We investeren niet in vastgoedprojecten, maar vastgoed ten dienste van een industrieel project kan wel in aanmerking komen. Retailprojecten trekken ons in principe niet aan, maar wel in het kader van franchising of e-commercetrajecten.”

„BAN investeert veel in maakprojecten. 25 procent van onze dossiers zijn productiegerelateerde projecten. 30 procent zijn ICT-trajecten, van het klassieke mobile gebeuren tot nieuwe technologieën en app-development. Ook diensten, bijvoorbeeld op vlak van gezondheidszorg worden door BAN gefinancierd.”

Investeerders gezocht
BAN zoekt zeker ook nog naar investeerders. „Ondernemers of bedrijfsleiders die het nodige kapitaal hebben om te investeren (min. 25.000 euro) en ook op strategisch vlak willen meedenken met het groeibedrijf waarin ze investeren. Zij denken mee en leveren kennis, maar laten de ondernemer ondernemen. Meestal zijn onze investeerders ondernemers die hun zaak verkocht hebben, topmanagers uit grote bedrijven of family offices die de middelen van vermogende families beheren. Zij zoeken een project om risicokapitaal in te investeren of een project om hun ondernemersgeest aan te scherpen. De investeerder draagt niet alleen bij met financiële middelen, maar stelt ook zijn ervaring, kennis en netwerk ter beschikking. Voor die inzet wordt hij natuurlijk vergoed. Potentiële investeerders kunnen hun c.v. bezorgen en worden uitgenodigd voor een intakegesprek.”

Kostenplaatje
Een ondernemer die instapt in een traject betaalt zo’n 500 euro voor het intakegesprek en de dealmaking. Hij geniet van het netwerk en wordt uitgenodigd op activiteiten en opleidingen. De investeerder betaalt een fee van zo’n 450 euro. Hij wordt geïnformeerd over dossieraanvragen en kan ook opleidingen genieten, zoals bijv. op vlak van dealmaking.