RIJKEVORSEL – In zowat alle takken van de economie gaan steeds meer freelancers aan de slag. Deze autonome en flexibele manier van werken zit duidelijk in de lift. In Vlaanderen steeg het aantal freelancers in 3 jaar tijd met bijna een kwart. Om hun belangen en die van virtual assistants te verdedigen en hen te verenigen, werd de Belgian Federation of Freelancers & Virtual Assistants (BFFVA) in het leven geroepen. Drijvende kracht achter dit initiatief is Alison Stessens van Alive in Rijkevorsel. Zij is al meer dan 20 jaar actief als freelancer voor KMO’s op het vlak van administratie, organisatie en marketing.
Alison Stessens draait al heel wat jaartjes mee als freelancer. Ze startte ermee in 1996 in bijberoep ter ondersteuning van dokters in een ziekenhuis. Haar activiteiten evolueerden snel zodat ze er in 2000 haar hoofdberoep van maakte. Van dan af verlegde ze haar focus volledig naar KMO’s om hen te ondersteunen in hun organisatie, administratie en marketing.
“Hierdoor kreeg ik gaandeweg heel veel werk, te veel eigenlijk, en bleef mijn onderneming groeien. Dat zette mij ertoe aan om alleen nog de taken over te houden die ik zelf met plezier doe en voor de overblijvende opdrachten andere freelancers te zoeken. Zo is Alive tot stand gekomen voor all-in-one business support met een eigen netwerk van freelancers. Het gevolg was dat ik vooral opdrachten moest zoeken voor anderen en dikwijls ook problemen moest oplossen”, legt Alison Stessens uit.
Massa concrete tips
Vanuit haar ervaringen voelde zij vooral ook de noodzaak om freelancers te tonen hoe ze hun activiteiten best aanpakken en hoe ze hun business kunnen uitbouwen. Zij verzamelde een massa aan concrete tips en bundelde die in een boek dat vorig najaar uitkwam. Het kreeg de titel “101 tips” voor een succesvolle business als virtual assistant. Eén van die tips spoort freelancers aan om lid te worden van een beroepsfederatie. Maar aangezien die niet bestond, nam Alison Stessens zelf het initiatief om die op te richten. De Belgian Federation of Freelancers & Virtual Assistants (BFFVA) vzw ging zopas officieel van start.
“Deze beroepsvereniging wil de freelancers en virtual assistants verenigen en hun belangen verdedigen. Hoewel ze zelf voor alles verantwoordelijk zijn, staan ze er op deze manier niet alleen voor. De vereniging verbindt freelancers en virtual assistants in één klik met elkaar om van elkaar te leren, naar elkaar door te verwijzen, samen te werken en hun netwerk uit te breiden. Steeds meer bedrijven ontdekken het voordeel om bepaalde expertise in te huren. Een freelancer of virtual assistant fungeert dan als alternatief voor een werknemer. Het is meer dan ooit belangrijk om hun statuut te beschermen ”, aldus Alison Stessens.
Criteria
Om lid te worden van de BFFVA moeten freelancers en virtual assistants aan bepaalde criteria voldoen. Dit zorgt voor een minimum standaard aan kwaliteit, waardoor ze sneller het vertrouwen krijgen van opdrachtgevers. De leden van de BFFVA kunnen ook regelmatig deelnemen aan infosessies, bijscholingen en vergaderingen. Professioneel worden ze optimaal omringd om hun activiteiten maximaal te kunnen ontplooien.
“Vooral in deze Coronatijden is de BFFVA heel belangrijk voor verbinding met en voor ondersteuning en tips aan de freelancers”, onderlijnt tot slot Alison Stessens.