De IWA (International Water Association) kende RietLand de “Product Innovation Award” toe voor de plantenwaterzuivering op de Antwerpse Badboot. De prijs werd toegekend in de categorie ‘design’. In totaal 22 inzendingen dongen mee naar de prijzen voor de regio Europa en West-Azië. Samen met regionale winnaars uit de andere werelddelen, zal Rietland later dit jaar meedingen naar de Global Award. De prijsuitreiking voor deze Euraziatische voorronde zal plaatsvinden in Brussel tijdens de Water Innovation Europe Conference op 25 Juni.
Zaakvoerder Dion van Oirschot is erg gelukkig met de prijs van de IWA: “Het is een vorm van internationale erkenning voor ons werk. Nog niet eerder viel een plantensysteem in de prijzen.”
Het systeem op de Badboot werd gebouwd in een stalen bassin dat zwevend in het schip gemonteerd werd, ondersteund door zware stalen balken. Onder het rietveld-systeem bevinden zich de kleedruimtes en douches. Het afvalwater van de restaurant-keuken, de feestzaal, bars, wc’s, voetenspoeling en douches wordt allemaal aan boord van de zwembadboot gezuiverd. Dit gebeurt in twee beluchte rietvelden die na elkaar geschakeld zijn. Een eerste trap is vertikaal doorstroomd en de tweede horizontaal. Beide deelvelden worden vanaf de bodem via blowers belucht om de bacteriën, die borg staan voor de zuivering, van zuurstof te voorzien. Die bacteriën blijken hun werk overigens zeer efficiënt te doen. Gedurende het hele eerste jaar zijn stalen van het gezuiverde water geanalyseerd en de resultaten waren de beste die Rietland al ooit gehaald heeft met plantensystemen. In het geloosde water is zo goed als niets meer terug te vinden van de vervuiling die er oorspronkelijk in zat. Ook fosfaat en stikstof zijn nagenoeg volledig verwijderd. De uitstekende resultaten werden in de herfst van 2013 op een wereldwijd congres over plantensystemen in Nantes (WetPol) gepresenteerd en zorgden ook daar voor enthousiaste reacties van de congresgangers.
Het waterzuiveringssysteem op de Badboot werd door van Oirschot ontworpen in samenwerking met zijn Amerikaanse partner Scott Wallace. Het was het eerste beluchte rietveld op het Europese vasteland. Zaakvoerder Dion van Oirschot van Rietland: “Dit project was van begin tot einde een uitdaging voor ons. Niet alleen moest al het afvalwater van de Badboot gezuiverd worden tot een excellente kwaliteit om het te mogen lozen in de dokken. Ook moesten we dat op een zeer beperkte ruimte doen. Daarom kozen we voor een belucht rietveld. Met de klassieke plantensystemen zou de ruimte te beperkt geweest zijn. Maar ook de bouw van het systeem was niet eenvoudig. Omdat zo’n rietveld natuurlijk een flink gewicht heeft, konden we het pas kort voor de aankomst in de Antwerpse haven met grind vullen. Dat vergde dus werken volgens een zeer strak tijdschema. Maar we waren toch nog 2 dagen voor de officiële opening volledig klaar.”
Sinds de aanleg van het rietveld op de Badboot, volgden al diverse nieuwe projecten met deze speciale beluchte rietveld-techniek. Onder andere werden enkele systemen geplaatst in Jordanië. Van Oirschot: “Met zo’n uniek project als de Badboot, was dit de uitgelezen kans om mee te dingen. Nu mogen we even genieten van dit succces.”
RietLand bvba uit Minderhout houdt zich al sinds 1994 bezig met ontwerp en bouw van natuurlijke waterzuiveringssystemen op basis van planten. Wereldwijd realiseerde RietLand al met succes honderden rietvelden (helofytenfilters) voor de behandeling van afvalwater van woningen, bedrijven en in de landbouwsector. RietLand beschikt als enige Europese firma over het Europese CE-label voor rietvelden, vallend onder het Belgische BENOR-certificaat. Het bedrijf biedt als enige in de Benelux het gepatenteerde FBA (Forced Bed Aeration ®) type van rietveld aan: een geavanceerd belucht rietveld dat op een minimale oppervlakte een spectaculair zuiveringsresultaat bereikt.