De Mastercooks is een koepelvereniging van chefs die zich als ambassadeurs opwerpen van het Belgische culinaire erfgoed. Om een nieuw publiek naar hun restaurants te lokken, organiseert de vereniging de Jongerenveertiendaagse, waarbij deelnemende horecazaken jongeren van 18 tot 30 jaar in de periode van 7 tot en met 20 maart een menu voorschotelen aan een vaste voordeelprijs.
Kennismaken met de culinaire wereld
“Ik nam vorige keer ook al deel aan die Jongerenveertiendaagse, maar had me toen op het allerlaatste nippertje ingeschreven. Daardoor bleven de boekingen voor die formule wat uit. Dit keer ben ik er op tijd bij. Ja, ik vind het wel belangrijk dat we dit publiek met een voordeelformule aanspreken. Het is een mooie manier om de jeugd te laten kennismaken met de culinaire wereld. Deze jongeren hebben meestal niet de grote budgetten om uit eten te gaan. Met deze veertiendaagse maken we het allemaal wat toegankelijker”, zegt zaakvoerder en chef Joris Wils van De Repertoire.
Zware coronawinter
Het systeem van de Jongerenveertiendaagse is dat lekkerbekken uit deze leeftijdscategorie een vast bedrag betalen voor een all-in driegangenmenu in een deelnemend restaurant. In de prijs zijn naast een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert ook twee glazen wijn, een halve fles Bru-water en koffie per persoon inbegrepen.
De prijs verschilt naargelang de gekozen zaak al dan niet een of meerdere Michelinsterren heeft. Bij De Repertoire gaat het om 58 euro per persoon. “Daarvoor stellen we een vast menu samen voor klanten die via deze formule komen tafelen. Maar we schikken ons uiteraard naar persoonlijke voorkeuren of allergieën”, zegt Wils.
Minder zakenlunchen
De zaakvoerder is ook voorzitter van Horeca Middenkempen en kent de impact van corona in zijn sector als geen ander. “Bij ons is het gedeelte particulieren uiteindelijk nog een klein beetje blijven doorlopen, maar het zakelijke segment heeft heel zware klappen gekregen. Ook nu nog zien we dat het telewerk ervoor zorgt dat er minder zakenlunchen gereserveerd worden. Wie thuis werkt, is minder geneigd om met collega’s te gaan eten.”
Het is een heel moeilijke winter geweest, maar de situatie begint zich stilaan wat te normaliseren. Laten we alleszins hopen dat we de volgende winter van dit beestje af zijn.” Voor meer informatie over het initiatief kunt u terecht op de website van Mastercooks en De Repertoire.