Nick Van den Broeck heeft sinds augustus een kantoor in het Officenter in de Rubensstraat in Turnhout. Dat was nodig om de stroom aan offertes te kunnen blijven bolwerken. Nick en zijn eerste en trouwste werknemer Thomas Lauwers (33) ontvangen ons daar. Ik ken Nick nog uit de tijd dat hij achter de toog van café De Penge stond. Het is dus logisch dat ik hem daarover wat vraag.
Ik had gedacht dat jij cafébaas zou worden?
Nick Van den Broeck: Dat was eigenlijk ook de bedoeling. Bij Marc Moonen van De Penge was het plezant werken. Toch ben ik op een gegeven ogenblik iets anders gaan doen. Een klusjesdienst. Aanvankelijk in bijberoep.
Wanneer heb je je jouw eigen zaak gestart?
Dat was in de zomer van 2018.
Had jij een opleiding in de bouwsector genoten?
Nee. Ik had wel bij bouwfirma’s gewerkt. Dat interesseerde me wel. Ik heb ook mijn eigen renovatie thuis gedaan. Vrienden die me kwamen helpen, leerden me de kneepjes van het vak. Ik volgde een opleiding CNC, draaien en frezen. Dat is helemaal iets anders. Maar werken in de bouw vind ik leuk. Je stapt een pand binnen waarin niets is gebeurd en wanneer je weer vertrekt, ziet het er helemaal anders uit. Dat geeft veel voldoening. Tegenwoordig zeker, nu we focussen op totaalprojecten zoals badkamer- en zolderrenovaties en zelfs volledige woningrenovaties. We zijn zelfs met nieuwbouw gestart.
“Er zijn straten in Turnhout waar we misschien wel tien woningen hebben gerenoveerd.”
Nick Van den Broeck
De stap naar een hoofdberoep was niet erg groot?
We kregen veel aanvragen en we hadden veel tevreden klanten. Dan werkt de mond-aan-mondreclame goed. Er zijn straten in Turnhout waar we misschien wel tien huizen hebben gerenoveerd.
Thomas Lauwers: In de Prinsenstraat hebben we de helft van de woningen gedaan.
Dat meen je niet. Dat is dan de Van den Broeckstraat!
Van den Broeck: In de Magerman in Oud-Turnhout krijgen we de ene aanvraag na de andere. Vooral zolders, want hier staan veel nieuwbouwwoningen. Nadat we één zolder hebben afgewerkt, krijgen we een aanvraag van de buurman. Dat is plezant, want dan blijven we rond de kerktoren werken. We gaan niet buiten een straal van 25 kilometer.
Is Thomas jouw vennoot?
Lauwers: Nee. Aanvankelijk hadden we beiden een eenmanszaak. We deden alles samen. Alle kleine klussen, waarvoor niemand te vinden was. Wij wel en ons werk werd geapprecieerd. Zo bouwden we onze reputatie op. Het aantal aanvragen groeide en de projecten werden groter. Nick richtte daarom Renovatiewerken VDB op. Hij werd de enige zaakvoerder, ik was zijn eerste werknemer.
Jij ging in loondienst en Nick nam het risico.
Van den Broeck: Zo werkt dit het best. We voelen ons er beiden goed bij.
Heb jij begeleiding gekregen bij de opstart van jouw bedrijf?
Nee. Ik heb het in de praktijk geleerd, met vallen en opstaan.
Ben je wel eens gevallen?
Natuurlijk, maar ik sta daar niet bij stil. De ene dag heb je een tegenslag, de volgende zijn er twee positieve ervaringen.
Hoeveel werknemers heb je nu?
We hebben dertien mensen in loondienst en tussen de vier en de acht onderaannemers, die dagelijks voor ons aan de slag zijn.
Doe je nog kleine klusjes?
We doen ze nog wel, maar ik raad mensen vaak een andere aannemer aan. Wij moeten kosten doorrekenen die in een totaalrenovatie niet doorwegen, maar de uitvoering van zo’n kleine klussen te duur maken.
Wat versta je eigenlijk onder een totaalrenovatie?
Van afbraakwerken tot volledige afwerking van de ruimte. Zoals badkamer- en zolderrenovaties. Dat is plezant werk.
Hebben jullie alle disciplines in huis?
Sanitair, elektriciteit, we doen dat niet allemaal zelf. We hebben loodgieters, elektriciens en nu ook een dakwerker die in onderaanneming voor ons werken. Ze werken al vanaf de eerste dag met ons samen en zijn heel loyaal.
Waarom wil je niet buiten die straal van 25 kilometer werken?
Lauwers: Binnen die straal kunnen we een betere dienstverlening geven.
Staan jullie zelf nog op de werf?
Lauwers: Ik ben de man van de praktijk, Nick staat in voor de verkoop. Hij kan een pand binnengaan en meteen zeggen welke oppervlakte een plafond heeft en wat dit kost. Hij zal er geen 100 euro naast zitten. Wat die man op een jaar tijd heeft bijgeleerd, is niet normaal. Ik ben verantwoordelijk voor de uitvoering van het werk. Als alles goed gaat, zien we Nick zo weinig mogelijk op de werf.
Van den Broeck: Eerlijk, ik ben geen bouwvakker. Mijn werknemers zijn zoveel beter dan ik. De ploeg is goed ingespeeld op elkaar. We hebben pas nog een evaluatiegesprek met het personeel gehad en iedereen is tevreden. We werken samen, maar we ontspannen ook vaak samen. En ik geef iedereen een kans. Dat is nog niet in mijn gezicht ontploft.
“We willen eigen panden kopen, renoveren en dan verkopen of verhuren.”
Nick Van den Broeck
Heb je geen moeite om personeel te vinden?
Tot hier toe werken hier vooral mensen die ik al van vroeger kende. Nu staan we op een kantelpunt. Als ik nog mensen wil aanwerven, wordt het wellicht moeilijker om ze te vinden. Daarom plan ik het werk nu in functie van de mensen die we hebben. We willen kwaliteit blijven leveren. We werken ook enkel met mensen in loondienst. We hebben twee Roemeense stukadoors, maar dat zijn geen seizoenarbeiders die hier tegen een laag loon komen werken. Ze krijgen hetzelfde loon als de anderen en je kunt geen betere stukadoors vinden.
Vorig jaar kwam je in het nieuws met een inzamelactie voor Wallonië. Waarom?
Het was een idee van een vriend om na de overstromingen een inzamelactie te starten. Ik had een magazijn, dus zetten we een oproep op Facebook. Een uur later was dat magazijn al te klein.
Lauwers: Het was geen publiciteitsstunt. Toen de pers kwam, hebben we onze banners zelfs afgedekt.
Heb je toen de kracht van de sociale media ontdekt?
Van den Broeck: We waren wel al wat vroeger actief op Facebook. We krijgen 60% van onze aanvragen via sociale media. Voor ons is dat heel belangrijk.
Heb je nu bereikt wat je wilde bereiken?
Ik zou nog wel willen groeien. We willen eigen panden kopen en renoveren, om ze nadien te verkopen of te verhuren.
Lauwers: We vullen daar onze werkplanning mee op. Als we op een werf vroeger klaar zijn, kunnen we in een van die panden voortwerken aan de renovatie. Zo vallen we nooit stil. Het neemt de stress weg bij het personeel.
Van den Broeck: We hoeven er de pees niet op te leggen. Is het werk die avond niet klaar, dan werkt het team de volgende dag nog drie uur op de werf en gaat het nadien in een van de eigen panden aan de slag. Ik wil dus zeker nog groeien. Vorig jaar hebben we acht mensen in dienst genomen. Nu ben ik nog op zoek naar een administratieve kracht, zodat we onder andere 3D-plannen kunnen ontwerpen. Op dit ogenblik zetten we op punt wat we hebben, met het huidige personeel, zodat we binnen de week offertes kunnen blijven afleveren en de opvolging van de werven kunnen verzekeren. Als dat is gefinetuned, groeien we weer. Stap voor stap.