Drie kwart van de gekochte aardappelen zijn van Belgische herkomst, en dat is een lichte stijging ten opzichte van 2019. Ook de Geelse aardappelboer Raf Patat heeft de verschuiving opgemerkt. “Ik voel inderdaad dat de korte ketenverkoop het afgelopen jaar is toegenomen. In onze hoevewinkel zien we ruim een kwart meerverkoop ten opzichte van vorig jaar. Er zijn meer mensen die het afgelopen jaar thuis gekookt hebben, en dat valt op, ja.”
In de hoevewinkel van Raf Vangeel en Kim Mens, in de Hondstraat in Geel, kunnen mensen via zelfbediening de aardappelen komen kopen. “Er zijn veel nieuwe mensen langsgekomen de laatste tijd. Ze willen dan weten hoe ze moeten winkelen bij ons. Tja, gewoon nemen wat je nodig hebt en betalen. Maar als ze het moeten komen vragen, dan merk je dat je nieuwe klanten hebt”, vertelt Raf.
Hij hoopt dat 5 à 10 % van de nieuwe klanten toch blijft hangen. “Natuurlijk hoop ik dat ze blijven komen, want we leven hiervan. We telen onze aardappelen niet in het groot voor fabrieken, maar we richten ons specifiek op particulieren en b2b, zoals hotels en restaurants. Ook de Astortoren in Geel (een grootschalig zorgproject met serviceflats en andere voorzieningen, red.) is sinds kort een klant van ons.”
Daarnaast verkoopt Raf zijn aardappelen ook via een automaat en de wekelijkse markt van Herentals. Vanaf deze week liggen trouwens de nieuwe aardappelen in zijn winkel. “Van die lekkere kleine krielpatatjes die lekker gefrituurd zijn.”