Provincie investeert 2,5 miljoen in onderzoekscentrum voor melkvee en voedergewassen

GEEL - De Hooibeekhoeve bestaat vijftig jaar, maar maakt zich op om het onderzoek naar voedergewassen in de toekomst nog te verbeteren. De provincie Antwerpen investeert daarom in een nieuwe proefveldloods.

“De landbouwsector is niet alleen hoogtechnologisch, de sector is ook innovatief”, zegt Ilse Van den Broeck, directeur van de Hooibeekhoeve. In het provinciale onderzoekscentrum wordt heel wat praktijkonderzoek verricht om de veeteelt aan te passen aan de steeds wijzigende wetgevingen en klimaatomstandigheden.

QR-code

Bij de viering van de vijftigste verjaardag is niet alleen een wandelpad geopend waarlangs wandelaars via een QR-code meer te weten kunnen komen over de landbouw, gedeputeerde voor Landbouw Kathleen Helsen kondigde er ook een investering van 2,5 miljoen euro aan. “We investeren in de verdere professionalisering van de proefveldwerking. Daarom bouwen we een loods voor de stalling van landbouwmachines met een droogruimte en werklokalen.”

Duurzame landbouw

De onderzoeken en de proefveldwerking die in de Hooibeekhoeve gebeuren, hebben hun belang voor de toekomst van de landbouw in onze provincie. “We leren hier hoe we omgaan met wijzigingen in het klimaat. Welke gewassen zijn het best geschikt om zo weinig mogelijk stikstof of CO2 uit te stoten? Hoe gaan landbouwers om met bodemwijzigingen. Hoe vermijden we dat koeien in de zomer last krijgen van de hitte in stallen? Hoe gaat het landbouwbedrijf zo verstandig mogelijk om met water?”

Koe leeft langer

“We onderzoeken hier ook hoe we het leven van een koe kunnen verlengen”, legt Kathleen Helsen uit. “Nu wordt een koe 5 à 6 jaar. We willen daar 7 à 8 jaar van maken. Dat is ook een klimaatvriendelijke oplossing. We zoeken daarom uit hoe we met veevoeder de leeftijd van de koe kunnen beïnvloeden.”

Vijftig jaar

De provincie Antwerpen kocht de Hoobeekhoeve in Geel Ten Aard in 1972 aan. Vrijwel meteen werd er gestart met praktijklessen en praktijkgericht onderzoek, in samenwerking met de landbouwschool van Geel. 25 jaar later kreeg ook het Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV) er onderdak. Het praktijk- en kenniscentrum is in heel Vlaanderen bekend.