Provincie bouwt eigen IT-afdeling uit onder leiding van ex-Philips-medewerker

prov antwHet Antwerpse provinciebestuur stelt in september  vijf IT-vacatures open, later volgen er nog eens vijf. Met deze grootschalige aanwerving kiest het bestuur ervoor om zelf IT-kennis in huis te halen. “Een klantvriendelijke overheid moet in de toekomst helemaal digitaal gaan,” zegt Inga Verhaert, gedeputeerde voor ICT. “Nu zijn we nog te veel afhankelijk van externe bedrijven. Dat is niet efficiënt, niet wat betreft kennisopbouw en niet qua uitgaven. Met deze aanwervingen zullen we jaarlijks 355 000 euro kunnen besparen. Daarnaast wordt de beveiliging van het overheidsnetwerk een topprioriteit.”

De provincie Antwerpen wil haar dienstverlening klantvriendelijker maken door maximaal in te zetten op digitale toepassingen. Daarvoor is een goed uitgebouwde IT-afdeling noodzakelijk. Begin 2012 richtte de provincie een apart departement Informatica- en Communicatietechnologie op. Het nieuwe departementshoofd Kurt Gorris werkte 14 jaar voor Philips en bracht heel wat ervaring uit de privésector mee. “Het departement ICT heeft momenteel 56 medewerkers. Zij zorgen voor de ICT op 60 provinciale locaties zoals het Zilvermeer, PIVA, De Schorre, … De toepassingen zijn heel divers en in totaal gaat het over 2 400 werkplekken.”

Een grondige evaluatie leerde dat de provincie haar eigen personeel vooral inzet voor de dagelijkse IT-ondersteuning en voor het systeembeheer. “Voor het strategische niveau en het creëren van nieuwe dienstverlening, huren we nu externe firma’s in. Daardoor verliezen we kennis en bovendien kost die externe kennis veel geld. Als overheid slaan we daarom een andere weg in. Op strategisch niveau moeten onze eigen mensen sturen, voor de dagelijkse IT-ondersteuning kunnen we wel externe firma’s inhuren en zo pieken opvangen.” In 2013-2014 wil de provincie daarom 15 nieuwe functies creëren. 10 functies worden extern ingevuld en voor de 5 overige functies doet de provincie beroep op de eigen talentenpool.

De vraag is of de provincie wel genoeg talent kan aantrekken uit de IT-sector, die ook vanuit de privésector aangetrokken worden. “Ik ben me er van  bewust dat er een groeiende schaarste van IT-profielen is op de arbeidsmarkt, maar we hebben als provincie zeker ook iets te bieden. Het loon is in het begin van de carrière minder, maar daar tegenover staat dat wij investeren in opleiding en ontwikkeling van ons personeel. Voor sommige functies is een IT-diploma zelfs niet noodzakelijk en krijg je de nodige opleidingen. Daarnaast doen wij het opmerkelijk beter dan private IT-bedrijven op het vlak van flexibele werkuren, vlot woon-werkverkeer, mogelijkheden om thuis te werken, combinatie werk/gezin en niet te vergeten jobzekerheid. En voor een goede bedrijfssfeer zorgen de gemotiveerde collega’s”, aldus Verhaert.

Van 14 tot 29 september lanceert de provincie de eerste vijf jobs. Dit voor zowel op master- als bachelorniveau. Ook schoolverlaters en mensen met de juiste ervaring, al dan niet met diploma, krijgen kansen. Solliciteren kan online vanaf 14 september via de jobsite www.gedragendoortalent.provant.be.