De site langs de Keirlandse Zillen in Mol was vroeger een tegelfabriek van de Molse industrieel Jos Helsen. Toen de fabriek in de jaren ‘70 verdween, raakte de site grotendeels in verval. De volledige zone staat op het gewestplan rood ingekleurd, waardoor zowel wonen, handel, bedrijvigheid als openbare diensten en groene ruimte tot de mogelijke functies behoren.
Projectontwikkelaar Cores Development kreeg in 2022 een verkavelingsvergunning om de site te transformeren tot één van de meest duurzame en strategisch gelegen woonbuurten van de Kempen, met op termijn negen woongebouwen en 350 wooneenheden.
Naast het publieke groenpark van 1 hectare omvat het project collectieve hernieuwbare energievoorzieningen via aardwarmte, een klimaatbestendig regenwaterconcept, ecologische corridors, groendaken, elektrische laadpunten en deelwagens.
De realisatie van het project verloopt in verschillende fases. Nog dit jaar wil Cores Development starten met de eerste fase dat de eerste vier woongebouwen omvat aan de westelijke zijde en de aanleg van het publieke park. Deze fase strekt zich uit tussen de Keirlandse Zillen en de Groeneweg.
De hoogte van de woongebouwen van de eerste fase varieert van 3 (1 gebouw) tot 4 bouwlagen (3 gebouwen). Parkeren gebeurt volledig ondergronds, met uitzondering van een aantal parkeerplaatsen voor bezoekers. Zo zijn er 87 ondergrondse parkeerplaatsen voorzien, aangevuld met ondergrondse en bovengrondse fietsenstallingen.
De volgende fase, met onder meer de woontoren met twaalf bouwlagen als blikvanger, omvat vijf gebouwen die onder meer een kinderdagverblijf en ruimte voor vrije beroepen huisvesten.
Omdat er in 2022 door de deputatie van de provincie Antwerpen een verkavelingsvergunning werd afgeleverd, is een openbaar onderzoek voor deze aanvraag niet vereist. Uiterlijk midden april beslist het schepencollege van burgemeester en schepenen over de vergunningsaanvraag.