plastic

Plastirec legt machine voor recyclage van kunststof stil door hoge energiefactuur : “143.000 euro per maand is te veel”

RIJKEVORSEL - De steeds stijgende energieprijzen hebben een impact op de productie van Plastirec in Rijkevorsel. Het bedrijf recycleert kunststoffen door ze te smelten, maar dat proces ligt deze week stil omdat de kosten te hoog oplopen. In nauwelijks anderhalf jaar is de variabele prijs van de energiefactuur vervijfvoudigd. “Een deel van het personeel blijft thuis door tijdelijke werkloosheid.”

Rudi Jespers startte in 1988 met Plastirec in Beerse. Tien jaar later verhuisde het bedrijf naar Vaart in Rijkevorsel. Dagelijks wordt er ongeveer vijftig ton afval van kunststoffen gerecycleerd. “We kopen productieafval van kunststofbedrijven op om eerst te vermalen”, legt Rudi Jespers uit. “In de granuleermachine wordt het op hoge temperatuur vloeibaar gemaakt, gezuiverd en daarna afgekoeld. Het eindproduct word tot korreltjes gesneden om opnieuw te verkopen. De maandfactuur van augustus voor energie bedraagt 143.000 euro. Dat is een te hoog bedrag voor het bedrijf. De granuleermachine is daarom vijf dagen stilgelegd. Het vermalen gebeurt nog wel.”

“Vroeger maakte energie een derde uit van de kostprijs”, zegt Rudi’s zoon en mede-zaakvoerder Nicky. “Tegenover anderhalf jaar geleden betalen we nu vijf keer meer voor elektriciteit. Het kunststof moet eerst verwarmd worden en ook voor het afkoelen is energie nodig. Tot vorig jaar hadden we een contract met een vast energietarief. Toen dat afliep, kon er alleen nog maar gekozen worden uit variabele tarieven. Niemand had verwacht dat die prijzen zo enorm gingen stijgen.”

 

Het productieafval van kunststofbedrijven wordt bij Plastirec vermalen en vervolgens gerecycleerd. — © rr

Geen afzet

Plastirec wil volgende week alle machines weer laten draaien, maar weet niet voor hoe lang. “We hebben een 25-tal mensen in dienst”, vertelt Nicky Jespers. “Het arbeidssysteem bestaat uit een week werken en daarna een week thuis. In normale tijden is er werk voor drie machines die bediend moeten worden. Een deel van het personeel is deze week thuisgebleven door tijdelijke werkloosheid, maar dat kan niet te lang zo duren. De bedoeling is om volgende week weer te granuleren. Een bijkomend probleem is dat er geen afzet is. We kwamen net uit de coronatijd en nu duikt er weer een nieuw probleem op. Als de energieprijzen blijven stijgen, gaan in heel wat sectoren jobs sneuvelen.”

De granuleermachine ligt een week stil. — © rr

De zaakvoerders hebben begin dit jaar een nieuwe machine gekocht voor een bedrag van 1,7 miljoen euro. “Die staat nog niet in de bedrijfshal, maar we vragen ons af of die kan gebruikt worden met deze energietarieven”, zegt Rudi. “We werken veel met de industrie samen en ik ben overtuigd dat veel bedrijven in dezelfde situatie zitten als wij.”

© rr