3ha grasland op de 20ha grote site van Philips Lighting en Open Manufacturing Campus in Turnhout wordt omgevormd tot een natuurgebied. Sinds een week grazen er schapen en tegelijk worden exotische planten vervangen door streekeigen groen. “Het bedrijf wil de biodiversiteit verhogen en een meerwaarde creëren voor de medewerkers”, vertelt Stefanie Pype, zaakvoerder van studiebureau Corridor uit Nazareth, dat het project begeleidt.
Vanaf nu dus geen lawaaierige grasmachines meer die het gazon netjes bijknippen maar tweemaal per jaar mekkerende schapen. “Eerst gaan die naar een nabijgelegen natuurgebied waar ze op natuurlijke wijze zaden van inheemse planten in hun vacht verzamelen. Als ze later de grasvelden begrazen bij Philips Lighting, verliezen ze die zaden weer en vinden inheemse planten een nieuw onderkomen op ons terrein”, legt Pype uit. “Dat is goed voor inheemse dieren en insecten.”
Natuur als buur
Philips zal de evolutie van de natuur in de gaten via een jaarlijkse monitoring. Plantsoenen met taxushagen zijn gerooid en in de plaats wordt heide geplant. Uitheemse beplanting is verwijderd en vervangen door brem, dennen, berken en zomereiken. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Natuurwerk vzw uit Turnhout. “We kiezen voor planten en bomen die in de natuur in de omgeving voorkomen”, vertelt Stefanie Pype. Haar studiebureau Corridor is een spin-off van SPK vzw in Turnhout. Directeur Bart Wuyts zetelt trouwens als bestuurder in de coöperatieve vennootschap.
De volledige omvorming naar volwaardig natuurgebied neemt zo’n 3 jaar in beslag.