Met een slogan als ‘iedereen die wil werken, kan werken’ zet het Kempense project Zorg voor Werk meteen de ambities scherp. “Want in feite klopt die slogan niet met de realiteit”, zegt initiatiefnemer Raf Hensbergen. “Er zijn veel mensen met een beperking, of het nu om een fysieke, verstandelijke, visuele of arbeidsbeperking gaat, die wel willen werken, maar toch niet aan de bak komen. Het doel is te streven naar een echte inclusieve samenleving. Zorg voor Werk doet dat met samen met de doelgroep zelf. Hun ervaringen en ideeën vormen de basis van het verhaal. Een citaat van een van hen zegt in feite alles: ‘niet over ons, maar mét ons’.”
Met financiële steun van de provincie Antwerpen en in samenwerking met enkele partners zet het project een reeks opleidingen tot zogenaamde ervaringsdeskundigen ‘arbeid’ op. Dat wil zeggen dat personen met een beperking tijdens vijftien dagen op hun maat en ritme leren hoe ze over hun problemen en knelpunten moeten communiceren.
“Ze leren eerst nadenken over zichzelf, luisteren naar anderen en hun mening formuleren. Samen komen we uiteindelijk tot gedragen ideeën”, zegt lesgeefster Griet Claes van Pasform, een vormingsorganisatie voor mensen met een beperking.
Lezingen
Belangrijker is dat de cursisten hun theorie ook in de praktijk gingen omzetten. “We zijn onder andere bij de opleiding Ergotherapie in Thomas More in Geel gaan spreken met de studenten”, vertellen de twaalf kersverse ervaringsdeskundigen, die het voorbije jaar in twee afzonderlijke groepen afstudeerden. “We zijn ook gaan spreken op een inclusiebeurs in Antwerpen, een congres rond Begeleid Werken in Kortrijk en de Revabeurs in Gent. Dat is best spannend, want plots moet je voor een hele groep mensen je uitleg doen.”
De bedoeling van deze afgestudeerde personen met een beperking is precies dat ze individueel of in groep overheden, werkgevers, onderwijsinstellingen en organisaties vanuit hun eigen concrete ervaringen duidelijk maken wat er nodig is om tot een echte inclusieve maatschappij te komen. Daarbij gaan ze hete hangijzers zoals aangepast werk, bijscholing en verloning niet uit de weg. De meesten van hen zijn al aan de slag binnen het systeem van begeleid werken, waarbij ze wel in het normale arbeidscircuit actief zijn, maar daarvoor niet worden betaald.
“We hebben intussen samen met onze inclusiecoach (Eline Van Bogaert, red.) een eigen werkgroep opgericht, waarmee we maandelijks samenkomen om onze taken en agenda te bespreken”, zegt ervaringsdeskundige Stefanie Geeraerts met een psychische kwetsbaarheid. “Dankzij mijn opleiding heb ik intussen zelf ook nieuw werk gevonden bij een instelling in Diest, waar ik precies als ervaringsdeskundige mee kan werken om de rol van mensen met een beperking te bepalen. Ik ben heel blij dat ik zo andere mensen kan helpen.”