Pendelfonds ondersteunt opnieuw duurzaam woon-werkverkeer

Nike carpoolenVoor de achtste keer gaat het Pendelfonds op zoek naar projecten die het duurzaam woon-werkverkeer stimuleren. Bedrijven of andere private instellingen en overheden kunnen hun kandidatuur indienen voor 15 oktober. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits maakt ruim 2,4 miljoen euro vrij voor deze oproep. Het Pendelfonds heeft tot doel om het woon-werkverkeer duurzamer te laten verlopen. Nog te vaak wordt er naar de auto gegrepen om naar het werk te gaan. Tegen 2020 moet het aandeel van de auto in het woon-werkverkeer van een kleine 70 procent naar 60 procent dalen. Het streefcijfer voor de verplaatsingen met de fiets en het openbaar vervoer ligt op 40 procent.

Het project Moving Forward van het Europees distributiecentrum van Nike in Laakdal wordt voor de provincie Antwerpen naar voren geschoven als het voorbeeld. Het project werd eind 2008 goedgekeurd voor een subsidie van 817 824 euro. Binnen het project hebbenNike, Start People en sociale werkplaats De Sprong de handen in elkaar geslagen om de moeilijke bereikbaarheid van de Nike-site te verbeteren. “Door onze inspanningen om het carpoolen te promoten zit bijna de helft van de werknemers niet alleen in de wagen”, zegt personeelsdirecteur Filip Peeters. “Ook het aantal fietsers is enorm toegenomen door het aanbieden van bedrijfsfietsen, fietsstallingen, onderhoudsbeurten en douches.”

Het Pendelfonds subsidieert sinds 2007 projecten die tot doel hebben om het aantal verplaatsingen met de auto naar het werk te verminderen. Het bedrag van de subsidie is afhankelijk van de duur van het project. Er is een maximumduur van vier jaar. De subsidie bedraagt maximaal de helft van de kosten van het project. De voorstellen kunnen zeer uiteenlopend zijn. Organisaties kunnen een pendeldienst inleggen naar nabijgelegen openbaar vervoer, bedrijfsfietsen ter beschikking stellen of investeren in nieuwe infrastructuur zoals fietsenstallingen en douches voor de werknemers.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits: “De afgelopen jaren hebben 83 bedrijven en overheden subsidies gekregen voor hun inspanningen rond duurzaam woon-werkverkeer. Op die manier werden al meer dan 100.000 werknemers bereikt. De ervaring leert dat die inspanningen lonen : het fietsgebruik groeit, er is meer collectief vervoer en het autosolisme daalt. Bedrijven en overheden spelen een belangrijke rol. Ze kunnen zorgen voor extra fietsinfrastructuur of voor pendelbussen. Innovatieve projecten zijn bovendien altijd welkom. Duurzaamheid betekent investeren in co- en multimodaliteit en met het Pendelfonds doen we dat effectief op het terrein.”