Gelenaar Dries Verdonck begon met enkele kompanen een jaar of vijf geleden met het ontwikkelen van een slimme rattenval om het eeuwenoude ongedierteprobleem op een meer efficiënte manier aan te pakken. Zijn bedrijfje Strygoo telt nog altijd maar vier medewerkers, maar intussen mag het 75 openbare besturen in België en 25 in 5 andere landen tot zijn klanten rekenen. Sinds een jaar hoort daar ook een wereldstad als Parijs bij, waar Strygoo met een vijftigtal slimme vallen actief is in drie districten.
“Naarmate de Olympische Spelen (vanaf 26 juli, red.) dichterbij komen groeit ook de zenuwachtigheid”, zegt Dries Verdonck. “Dat is heel begrijpelijk, want in Parijs is het rattenprobleem echt van een andere orde dan in de meeste Vlaamse steden en gemeenten. Daar gaat het niet langer over ‘ik heb vier ratten in mijn straat zien lopen’, maar is het echt een kwestie van leefbaarheid. We hebben het voorbije jaar enkele hotspots zoals bepaalde gebouwen en parken aangepakt, waar de ratten je gewoon met tientallen tegelijk voor de voeten liepen. Ze waren ook heel arrogant en superagressief. Maar met onze vallen hebben we die problemen daar opgelost. Het gevolg is dat ook de Parijse openbare vervoersmaatschappij RATP nu tien van onze SmarTraps in gebruik heeft genomen.”
Parijs en New York
Het was Geoffroy Boulard, burgemeester van het zeventiende district, die over het systeem van Strygoo leerde en contact zocht. “Ik heb nog iedere week enkele keren met hem contact om de beste aanpak uit te stippelen. In Parijs hebben ze alle mogelijke systemen al getest en beoordeeld. Dat Geoffroy Boulard nu in ons product gelooft en dat rondbazuint als ‘high-tech artillerie’, maakt ons trots. Het bewijst dat onze SmarTrap echt werkt. Binnenkort vertrekken onze eerste vallen ook naar New York. Dat is tot nu toe onze zwaarste uitdaging. Maar als het in New York lukt, moet het in Kasterlee ook lukken”, lacht Dries Verdonck.
SmarTrap is een volwaardig Kempens product: bedacht door enkele inventieve ondernemers in Geel, geproduceerd en geassembleerd door maatwerkbedrijf Lidwina in Mol. “Lidwina levert schitterend werk”, zegt Verdonck. “Daar hebben ze voldoende capaciteit om een paar honderd SmarTraps per maand te produceren en zo de toenemende vraag ernaar te kunnen volgen.”