De fossa of fretkat (cryptoprocta ferox) is een zeldzaam roofdier dat in het wild alleen voorkomt op het Afrikaanse eiland Madagascar. In 2016 kwamen er twee fossa’s naar de toenmalige Olmense Zoo, nu Pakawi Park. “Het ging om twee broertjes die we toevertrouwd kregen toen we de minimumnormen voor het houden van deze soort hadden ontvangen van de overheid”, zegt bioloog Robby Van der Velden. “Het tweetal was geboren in Duisburg, maar kwam toen vanuit Berlijn.”
De twee fossa’s kregen een gloednieuw duoverblijf in het dierenpark waarbij elk dier zijn eigen identiek binnen- en buitenverblijf ter beschikking had. In het wild leven de zeldzame roofdieren uit Madagascar namelijk alleen. Pakawi Park startte na verloop van tijd ook met de deelname aan een Europees kweekprogramma voor de fossa. “Ondertussen maken we deel uit van het species commitée dat de stamboekhouder helpt om adviezen te geven. Met de opstelling van het stamboek houdt het kweekprogramma de diersoort op een gecontroleerde manier in stand”, zegt Van der Velden.
“Toen de broederliefde over was, kregen we de toestemming om één broer naar een dierenpark in Hongarije te sturen. In ruil kwam er een vrouwtje vanuit Ierland en creëerden we een kweekkoppel. In 2020 werden in Pakawi Park voor het eerst stamboekdieren geboren: drie mannetjes en een vrouwtje. Het waren bovendien de eerste fossa’s ooit geboren in de Benelux. De mannetjes kregen de namen Veni, Vidi en Vici en het vrouwtje werd Vanilla gedoopt.”
Deze week zette Pakawi Park een volgende belangrijke stap in het kweekprogramma met de verhuizing van Veni en Vici naar Monde Sauvage, een safaripark in het Waalse Aywaille. “Daarmee versterken we de positie van de fossa’s in België”, vertelt Van der Velden. “De fossajongen verblijven nu bijna twee jaar bij ons, maar hun moeder gaf stilaan het signaal dat ze het nest moeten verlaten. De andere twee jongen verhuizen binnenkort naar dierenparken in Zwitserland en Duitsland.”
Bij de geboorte van de vier fossajongen in Pakawi Park waren er maar zeventig dieren in het volledige Europese kweekprogramma. Fossa’s zijn ook niet eenvoudig te kweken. “Het zijn solitaire dieren, je kan een fossakoppel alleen tijdens het paarseizoen bij elkaar zetten. Dat is hooguit een week of twee per jaar”, zegt Van der Velden. “Op andere momenten gedragen het mannetje en het vrouwtje zich heel agressief naar elkaar. Daarom is voorlopig iedere geboorte van belang. Dankzij het kweekprogramma dragen we bij aan het behoud van een diersoort en scherpen we tegelijkertijd de banden met andere dierenparken aan. Alleen door samen te werken kunnen we een verschil maken.”
www.pakawipark.be