Prom’es Event Supplies werd in 1995 opgericht in Molenaarsgraaf in Zuid-Holland en is sindsdien uitgegroeid tot dé referentie voor medailles, borstnummers, fietsnummers, badges, chips en andere sportproducten in Nederland. “Zowat alle kleine en grote loop- en fietsevenementen in Nederland zijn klant bij Prom’es”, zegt sales manager Sofie Hermans van Orakel in Retie.
Geen medailles van metaal
Net als Orakel zelf hechten ze ook bij de nieuwste Retiese dochteronderneming veel belang aan innovatie en ecologie. Een van de topproducten in het gamma van Prom’es zijn ecologische medailles. “Deze zijn gemaakt van houtafval of van zetmeel van aardappelen”, zegt de manager van Orakel. “Sportmedailles doen meestal maar één dag dienst, op de dag van de wedstrijd zelf, en belanden daarna in een schuif of in de vuilnisbak. Daarom vinden we het belangrijk dat we daarvoor geen metaal gebruiken, maar wel gerecycleerde materialen die biologisch afbreekbaar zijn. De linten van de medailles zijn vervaardigd van gerecycleerde petflessen”
Voor Orakel is het al de vierde overname in twee jaar. “Maar met twintig werknemers en een omzet van 5 miljoen euro is Prom‘es daarvan veruit de grootste”, zegt bedrijfsleider Dirk Spooren. “Door corona lag de evenementensector twee jaar lang bijna volledig stil. Voor Orakel en ons zusterbedrijf b-Token (dat vooral betaalmunten en jetons produceert, red.) was corona een grote economische klap. Toch hebben we de crisis goed doorstaan: niet door ons in te graven, maar wel door vol in de aanval te gaan en actief te zoeken naar interessante opportuniteiten op de markt.”
Jecobel in het Vlaams-Brabantse Asse, gespecialiseerd in kermisjetons, was in oktober 2020 het eerste bedrijf dat in volle coronatijd werd overgenomen. Later volgden ook nog labelspecialist Eurotag in Grez-Doiceau in Waals-Brabant en Badgeman Printing in Drogenbos in Vlaams-Brabant.
Vijftig werknemers
Ondanks het almaar breder assortiment zijn hoogkwalitatieve polsbandjes tot vandaag dé corebusiness van Orakel. De Kempense polsbandjes werden in het verleden onder meer al gebruikt als toegangsbadges op Rock Werchter, Tomorrowland en de Olympische Spelen.
De Orakel Group heeft haar hoofdzetel in het bedrijvenpark De Bempdekens in Retie, maar heeft daarbuiten nog zeven buitenlandse kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Polen, Griekenland, Hongarije, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. De groep telt vijftig werknemers in Retie en zo‘n veertig in het buitenland.