Naast fervente fietsliefhebbers zijn Quinten Gillis en Kim Topff uit Poederlee ook de trotse ouders van Mila (2,5) en Fee (5). Tijdens het weekend maakt het hele gezin wel eens een fietstochtje en ook de verplaatsingen naar school gebeuren vooral met de fiets. Het koppel werd al snel geconfronteerd met een gebrek aan ruimte op hun fietsen tijdens de verplaatsingen. De jonge ondernemers stelden zich daarom de vraag hoe een ideale gezinsfiets eruit zou zien. De Monkey Bike is het resultaat van hun creatief denkproces.
“Een Monkey Bike biedt plaats aan een of twee jonge kinderen en goed gevulde fietstassen. Zo beweeg je vlot met het hele gezin”, legt Quinten Gillis uit. “De Monkey Bike is niet zomaar een fiets, maar eerder een reisgenoot die het ritme van jouw leven volgt. De verschillende uitvoeringen en accessoires maken van een Monkey Bike een echt werkpaard. Een Monkey Bike is een alternatief voor een bakfiets en maken van elke rit een belevenis.”
De Monkey Bike is volgens de initiatiefnemers ontworpen voor een breed doelpubliek. “De nieuwe fiets is ideaal voor jonge gezinnen die het vervoeren van hun kinderen per fiets graag combineren met bagage of boodschappen. Dit kan op een uiterst veilige manier met opstapjes en andere veiligheden op kindermaat”, vertelt Quinten Gillis. “Maar ook voor sportievelingen die tijdens hun tocht over minder geschikte fietswegen extra spullen kwijt willen, is de Monkey Bike met extra dikke en stevige banden een uitstekend alternatief.”
Fietsenlakkerij
Quinten Gillis heeft al heel wat jaren ervaring in de fietsbranche. Zo zette hij op jonge leeftijd mee zijn schouders onder het snelspansysteem Close2 dat een wielwissel vergemakkelijkt en waarvan ex-wielrenner Nico Mattan promotor was.
Samen met zijn echtgenote Kim Topff is hij momenteel zaakvoerder van fietsenlakkerij en -producent Anibel Coating in Bevel (Nijlen). “Momenteel beschikken we over drie modellen van de Monkey Bike: de Monkey X (2.250 euro), Monkey Bike (2.700 euro) en de Monkey Tail (2.900 euro). De Monkey Tail is lang genoeg om twee kinderen te vervoeren en extra bagage mee te nemen”, schetst de ondernemer.
“Oorspronkelijk was het de bedoeling om de nieuwe fiets de naam Monkeytail Bike te geven omdat we één model gingen produceren. De naam verwijst naar de lange, sterke en wendbare staart van een aap. Maar omdat we ook andere modellen produceren, kozen we voor de naam Monkey Bike.”
Velofollies
De nieuwe gezinsfiets is elektrisch ondersteund tot een snelheid van maximaal 25 kilometer per uur. De kaders zijn gemaakt uit hoogwaardig en sterk Hi-Ten staal. “We hebben momenteel onderdelen voorradig om de eerste driehonderd fietsen te produceren. Het is de bedoeling om de Monkey Bike op grote schaal te gaan vervaardigen”, zegt de zaakvoerder.
Quinten en Kim stellen hun nieuwe gezinsfiets voor op de fietsbeurs Velofollies in Kortrijk, van vrijdag 20 januari tot en met zondag 22 januari in Kortrijk XPO. De website van Monkey Bike komt donderdagavond online.