De Nederlands-Indische Sudesh Jawalapersad -Soed voor collega’s en vrienden- toont op zijn smartphone een excelformulier waarin hij een personeelsschema heeft uitgewerkt. Want naast de tapasbar El Corazon die hij twee jaar geleden met zijn Spaans-Marokkaanse vrouw Karima in Kasterlee opende, heeft hij nu ook nog twee horecazaken in Geel te besturen.
Zwemkaffee en cultuurcafé
Sinds 1 juli heeft hij de tijdelijke concessie van ’t Zwemkaffee bij het stedelijke zwembad in de Fehrenbachstraat in handen. Daar is een week geleden ook de concessie voor cultuurcafé de Werft bij het gelijknamige cultuurcentrum bij gekomen, waarvoor het stadsbestuur via brouwerij Haacht al maanden naar een overnemer zocht. Drie eet- en drankgelegenheden tegelijk uitbaten in deze precaire tijden, probeer daar maar eens het overzicht over te bewaren.
Voldoende ervaring
“Ik zit al bijna 36 jaar in de horecasector, waarvan 32 jaar als zelfstandig ondernemer. Ik denk dat ik wel voldoende ervaring kan voorleggen”, zegt de zaakvoerder terwijl hij ons letterlijk een blik in de keuken van het cultuurcafé gunt. “Bovendien heb ik in Nederland ook een tijdlang tegelijkertijd een cafetaria, een brasserie en een discotheek uitgebaat. Ik weet hoe dat gaat. Ja, de horeca beleeft moeilijke tijden met de hoge energieprijzen, stijgende productkosten en het probleem om personeel te vinden. Maar wie zoekt, vindt oplossingen.”
Werkverdeling
In dit geval zit die oplossing grotendeels in een uitgekiend schema rond openingstijden en werkverdeling. Zo is de tapasbar in Kasterlee voortaan enkel nog van donderdag tot en met zondag geopend. “Die zaak neemt mijn vrouw met de hulp van personeel voor haar rekening, ik open zelf iedere dag het zwemcafé en klop er enkele uren tot een medewerker het overneemt. Dan ga ik naar de Werft om het cultuurcafé te openen. Ik probeer zoveel mogelijk overal zelf aanwezig te zijn en zoveel mogelijk zelf te doen, zelfs het poetsen. Dat betekent dat ik achttien uur per dag klop. Maar dit is mijn leven. En sinds ik een zware hartoperatie heb ondergaan, ben ik gestopt met roken en drinken. Ik voel me als herboren en heb enorm veel energie.”
El Corazon
De nieuwe uitbater wil de namen van de Geelse zaken ook naar El Corazon overzetten. Dat is Spaans voor hart, maar ook voor schatje. ’t Zwemkaffee wordt dan zwemcafé El Corazon, cultuurcafé de Werft wordt cultuurcafé El Corazon. “Omdat ik nog maar een week in het cultuurcafé aan het werk ben, is het voorlopig enkel geopend als cafetaria bij voorstellingen in de schouwburg. De eerste week was al een succes, de mensen zijn duidelijk blij dat ze weer wat kunnen drinken. Maar om als café voor het grote publiek open te gaan, moeten er eerst een nieuwe keuken en meubels komen. Ik verwacht midden november een grote openingsreceptie te kunnen houden.”
Meer optredens
De spreekwoordelijke vuurproef was een jazzjamsessie op het kleine podium in het cultuurcafé zelf. Sudesh praat er enthousiast over. “Ik wil heel graag in samenwerking met het cultuurcentrum meer optredens in de zaak organiseren. Ik denk bijvoorbeeld aan thema-avonden rond muziek uit de jaren vijftig tot zeventig of rond Spaanse muziek en dans. We baatten een tijdje in Spanje een restaurant uit, waar we drie keer per week concerten organiseerden. De zaak zat telkens stampvol. Mensen willen geëntertaind worden in plaats van thuis binnen te zitten.”