Nyrstar schrijft nog steeds met rode cijfers

nyrstarDe metaal- en mijnbouwgroep Nyrstar heeft in 2012 weer met rode cijfers geschreven. Onder de streep kwam er een verlies van 95 miljoen euro in de boeken. Een en ander heeft wél te maken met afboekingen op de zinkmijnen van de groep en met herstructureringskosten.

Nyrstar heeft het niet makkelijk. De vroegere zinkdivisie van Umicore (Union Minière) zit met een aantal structurele problemen opgescheept. De 600 werknemers van de vestiging in Balen/Overpelt zullen het geweten hebben. De crisissfeer is er nog altijd merkbaar.

De slechte gang van zaken is voor een stuk bepaald door de verticale integratiestrategie van de groep. Het management onder topman Roland Junck heeft daarbij gekozen voor de integratie van een aantal zinkmijnen in de groep. Precies die mijnen deden het al die jaren niet zo best. De groep diende zwaar te saneren in oa. zijn mijn in Peru. Dit neemt niet weg dat er geleidelijk aan uitzicht is op enig beterschap want de mijnbouwdivisie zag haar bijdrage tot de onderliggende bedrijfskasstroom met 79% stijgen tot 129 miljoen euro. Volgens Junck zullen de eigen mijnen op termijn een stevig rendement leggen onder de activiteiten van Nyrstar. Het lijkt erop alsof Junck gelijk begint te krijgen.

Uit de smelters kwam daarentegen een verminderde bedrijfskasstroom van slechts 135 miljoen euro of 43% minder dan het jaar ervoor. De prijzen voor zink en de verwerkingslonen zijn immers gedaald. De smeltkosten daarentegen zijn verder gestegen.

Nyrstar gaat daarom zijn herstructureringsplan Project Lean onverminderd verder zetten. Daarbij moet vooral de personeelsbezetting in de mijnen naar beneden.

De activiteiten in Balen/Overpelt worden inmiddels onverminderd verder gezet. Sinds de besparingsacties van 2009 is het bedrijf immers al “lean en mean.” In Balen/Overpelt draaien oa. een smelter, een elektrolysefabriek en twee zwavelzinkinstallaties. Er worden zo’n 280.000 ton zink verwerkt.

Nyrstar is in dit opzicht nog lang niet waar topman Junck ooit hoopte uit te komen. Hij zette tegen 2016 een bedrijfsstroom voor afschrijvingen van 1,5 miljard euro voorop. In 2012 strandde de groep op 220 miljoen euro.

Nyrstar boekte verleden jaar een omzet van 3,07 miljard euro. Dit is 8% minder dan het jaar ervoor. Het bedrijf keert geen dividend uit maar wil de aandeelhouders wel honoreren met een kapitaalvermindering van 0,16 euro per aandeel.