faillissementen5-750×318-750×318

Nieuwe wetgeving stuwt falingen naar recordhoogte

Het aantal falingen in de eerste helft van dit jaar gaat naar een recordhoogte, ook in de Kempen. Dat is volgens handelsinformatiekantoor Graydon Belgium niet zozeer een gevolg van een slabakkende conjunctuur maar wel van een veranderende wetgeving.

Nooit eerder gingen er gedurende een eerste semester meer Belgische bedrijven failliet dan het afgelopen halfjaar. Het aantal faillissementen (6.218 uitspraken) in de eerste helft van 2019 nam met bijna 16% toe in vergelijking met de eerste jaarhelft van vorig jaar.

Fraude aanpakken
“Deze stijging van het aantal faillissementen heeft – wellicht voor het eerst – niets te maken met conjuncturele evoluties. Noch is er een evenredig verband met gewoonweg het stijgende aantal ondernemingen: het is dus niet waar dat er meer faillissementen zijn gewoon omdat er veel nieuwe ondernemingen worden opgericht”, concludeert Eric Van den Broele, senior manager research & development van Graydon. “Niet de economie maar vooral de veranderende wetgeving ligt aan deze cijfers ten grondslag.”

Op 1 mei 2019 trad de nieuwe wet voor vennootschappen en verenigingen in voege, per 1 mei 2018 de insolventiewe en op 12 juni 2017 de wet op de spookbedrijven. Het toepassen van de wet leidt tot meer falingen.  “We schatten dit volume op 220 tot 440 of tussen de 25% en de 50% op de totale toename. Daarnaast zijn er duidelijke inspanningen vanuit enkele rechtbanken om paal en perk te stellen aan bepaalde vormen van fraude.”

Verder is een duidelijk evolutie bij de vrije beroepen, vooral bij de juridische en economische beroepen. “Advocaten en deurwaarders die failliet gaan zijn een werkelijk nieuw fenomeen, en er is een duidelijke toename van het aantal boekhouders en boekhouders-fiscalisten maar ook van bouwarchitecten dat de boeken neerlegt.”

“De tijd waar het faillissement rechtstreeks naar de schandpaal leidde, ligt achter ons. De moderne insolventiewetgeving voorziet mogelijkheden waarbij de falende ondernemer die ter goede trouw is de bladzijde kan omslaan. Dat geldt ook voor advocaten, architecten of bestuurders van sommige vzw’s. Ook zij krijgen voortaan de kans om failliet te gaan, of als ze nog uitzicht hebben op redding zich te beroepen op de WCO”, besluit Van den Broele.