Dirk Reyn uit Vosselaar wordt een van de drie managers van het nieuwe investeringsfonds Bioqube Factory Fund , dat deze week van start is gegaan. Het fonds wil investeren in bedrijven die nieuwe medicijnen ontwikkelen. Het fonds is opgericht samen met het Limburgse echtpaar Debbie Dumont en Nico Vandervelpen, met wie Dirk Reyn al langer samenwerkt binnen het investeringsvehikel Bioqube Ventures. Bij een eerste kapitaalronde heeft het 60 miljoen euro opgehaald. Onder meer de familieholding van Dr. Paul Janssen en ook Vic Swerts (Soudal) zijn bij de geldschieters.
Bioqube Ventures start met Bioqube Factory Fund I, een nieuw risicokapitaalfonds gericht op investeringen in de vroege fase van de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen. “We voelden dat er nood is aan een dergelijk fonds”, zegt Dirk Reyn. “Er zijn mensen met goede en innovatieve ideeën in de biotech, maar dat leidt niet altijd tot nieuwe bedrijven. De meeste investeringsfondsen verwachten al heel concreet uitgewerkte plannen. Wij zijn bereid om meer risico te nemen en mee op zoek te gaan naar extra investeerders. Als het product goed is, dan willen wij erin investeren.”
Het fonds zal actief zijn in Europa en dan vooral in België en zijn buurlanden op het vasteland. De Managing Partners van het fonds zijn naast Dirk Reyn, Debora Dumont en Nico Vandervelpen. Het nieuwe fonds bouwt verder op de verwezenlijkingen van het team van Bioqube Ventures dat in 2016 werd opgericht door Debora Dumont en Nico Vandervelpen. Het team is samengesteld uit investeringsmanagers, sectorexperten en ondernemers die een bewezen expertise hebben in het succesvol leiden van ondernemingen op hun groeipad. “Wij hebben met drie het mandaat om het fonds te beheren”, licht Dirk Reyn toe. “Dat houdt onder meer in: dossiers zoeken en beslissen over toe te kennen steun.”
Geld van onder meer Vic Swerts en familie dr. Paul Janssen
Bij verschillende investeerders is nu al 60 miljoen opgehaald voor Bioqube Factory Fund I. Dat geld komt van grote investeringsmaatschappijen zoals het Europees Investeringsfonds EIF, de federale investeringsmaatschappij FPIM en de Vlaamse investeringsmaatschappij FPM. Daarnaast hebben ook ondernemers zoals Aat van Herk (Galapagos), Vic Swerts (Soudal) en Jan Robrechts (Lavetan) hun duit in het zakje gedaan. Maar ook verzekeraar Beflius Insurance, de ondernemersfamilies Molenwater Groep (ex-Henrad), de Limburgse familie Machiels en de familie van dr. Paul Janssen (Janssen Pharmaceutica) zijn mee in het fonds gestapt. Tot slot maken ook twee internationale biotechbedrijven deel uit van de investeerdersgroep, onder meer het Deense Genmab dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van antilichamen voor de behandeling van kanker.
Doorbraken
“Aanvankelijk hadden we tot doel gesteld om minstens 50 miljoen op te halen”, zegt Nico Vandervelpen. “Maar we zaten al snel aan de huidige 60 miljoen. In een volgende ronde willen we aan 100 miljoen geraken om te investeren in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Daarvoor geven we onszelf nog negen maanden de tijd. We hebben al wat toezeggingen.” Het fonds zal zich in eerste instantie richten op initiatieven in de Benelux, Frankrijk en Duitsland. “Uiteindelijk is het de bedoeling dat we wetenschappelijke doorbraken in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen kunnen brengen tot producten waar de patiënten beter van worden”, besluit Vandervelpen.