neteland stemland

Neteland brengt bedrijven en scholen samen in STEM-land

HERENTALS - De vijf gemeenten van Neteland (Grobbendonk, Herenthout, Herentals, Olen en Vorselaar) hebben STEM-land boven de doopvont gehouden. Samen met 43 bedrijven en instellingen en alle scholen uit de regio vormen ze een netwerk rond Science, Technology, Engineering en Mathematics (STEM).

Sus Dams van Natuur & Wetenschap en oud-journalist Guy Tegenbos zijn twee van de initiatiefnemers van STEM-land. Zij stelden vast dat de vele STEM-academies in ons land slechts een beperkt aantal leerlingen bereiken. “Als we nu eens bedrijven zouden betrekken?” zegt Guy Tegenbos.

Een stuurgroep waarbij kennisinstelling Thomas More, Hidrodoe en niet minder dan 43 bedrijven uit de regio aansloten, werkten twee jaar aan de STEM-land. “Die verbinding tussen lokale bestuurders, scholen en bedrijven is uniek in Vlaanderen”, meent Lieven Janssens, burgemeester van Vorselaar. “Neteland STEM-land wil alle kinderen van alle basisscholen van Neteland de kans geven om voor een zeer lage prijs een aantal middagen STEM-academie te volgen.”

Bedrijven helpen mee

De ondernemers leverden, samen met Voka Mechelen en Kempen en met Unizo Neteland ideeën aan, waarmee mensen van Natuur & Wetenschap vzw, Thomas More Kempen en Hidrodoe aan de slag gingen. Zo ontstonden twaalf STEM-pakketten die worden aangeboden aan alle leerlingen van het vijfde leerjaar in de 24 basisscholen van Neteland.

“De tijd van vogelkastjes maken is voorbij”, benadrukt Guy Tegenbos. De leerlingen zullen werken rond digitalisering, circulaire economie, ecologie en klimaat. Sus Dams (Natuur & Wetenschap) geeft een voorbeeld. “Een van de STEM-pakketten laat leerlingen het wat en hoe van energie proefondervindelijk uitzoeken. Ze leren hoe we energie kunnen opwekken en bouwen een stad die in alle omstandigheden over energie beschikt.”

Nu meewerken voor morgen

In alle pakketten speelt wiskunde een belangrijke rol. “Als we morgen gedreven jonge mensen willen vinden die een krak zijn in techniek, wetenschap, wiskunde of engineering, moeten we nu meewerken aan projecten die hun de kans geven de smaak te pakken te krijgen”, zegt Tom Laveren (Voka Kempen en Mechelen).

Lieven Janssens hoopt dat STEM-land, dat vanaf deze maand wordt uitgetest in de scholen, in de toekomst ook de ouders kan betrekken en leidt tot netwerkevenementen voor bedrijven. Neteland STEM-land krijgt bijna 300.000 euro steun van het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (Vlaio), maar zoekt ook bedrijven die knowhow of materiaal kunnen sponsoren.