Cuvée13 kan niet centraler gelegen zijn in het hartje van Kasterlee met uitzicht op de vernieuwde Markt. Nathalie de Baenst uit Oud-Turnhout opende in het pand van het voormalige Café 13 en daarvoor van Toerisme Kasterlee haar nieuwe wijnbar en -shop. Nathalie de Baenst behaalde een diploma aan de hotelschool Spermalie in Brugge en is de ex-partner van chef-kok Alex Verhoeven van restaurant Hert in Turnhout. Het toenmalige koppel baatte geruime tijd samen restaurant Fleur de Sel op de Turnhoutsebaan in Kasterlee uit.
25 personen
Na enkele andere horeca-ervaringen realiseerde Nathalie de Baenst haar eigen wijnbar. “Ik was al twee jaar op zoek naar een geschikte uitvalsbasis tot dit pand op mijn pad kwam”, legt Nathalie de Baenst uit. “Ik heb het voormalige café helemaal heringericht en een bijgebouw met een keuken geplaatst. Mijn zaak heeft een capaciteit voor ongeveer 25 personen en ik heb vooral een terras op de Markt zelf. Ik ga er prat op dat ik zelf mijn klanten persoonlijk kan bedienen.”
Wijncursus
De horecavrouw heeft de voorbije tien jaar al genoeg ervaring opgebouwd en volgde een internationale wijncursus Wine & Spirit Education Trust (WSET). “De wijnen uit mijn gamma komen vooral uit Europese landen als Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Oostenrijk. Maar ik serveer ook een witte wijn van het lokale wijndomein Eerselsshof uit Lichtaart”, vertelt de zaakvoerster. “Ik bied steeds een zestal rode en witte wijnen, drie soorten rosé en een drietal mousserende wijnen per glas aan. Ik probeer het aanbod maandelijks te veranderen. Klanten kunnen ook in mijn shop terecht om wijnen per fles aan te kopen.”
Gerechten
De wijnspecialiste schakelde chef-kok Hans Raeymaekers in om een aantal passende gerechten bij het rijkelijk aanbod van wijnen te serveren. “Enerzijds bieden we barfood en allerlei tapa’s aan zoals bruchetta, kroketjes of een kaasplankje met kazen van Domus Caseï uit Turnhout. Anderzijds pakken we uit met kleinere gerechten zoals tartaar van zalm, noordzeekrab, burrata of risotto met asperges. Er zijn ook nagerechten als moeulleux van chocolade. Bij elk gerecht kan ik een passende wijn aanbieden”, zegt Nathalie de Baenst. “Ik spreek vooral levensgenieters van alle leeftijden aan, vooral mensen die van mij ook het betere werk verwachten. Zo kan je hier ook Royal Belgian Caviar krijgen. De ligging aan de Markt kan niet beter. Het vernieuwde centrum met het fonteintje zorgt voor een echt vakantiegevoel.”
Nathalie ontwierp zelf het passende logo van haar nieuwe zaak. Cuvée13 is elke dag open vanaf 12u met uitzondering van dinsdag en woensdag als sluitingsdagen.