ALEX VERHOEVEN BDD Foto: Bert De Deken

Na klachten over geluidsoverlast: rechtbank beveelt sluiting geprezen restaurant Koeiketel

Het Turnhoutse restaurant Koeiketel was enkele maanden geleden nog in een feestelijke stemming toen Gault&Millau het een 12 op 20 gaf. Nu is de sfeer helemaal gekeerd. Na een beslissing van de rechtbank moet het restaurant dicht voor externe klanten.

Restaurant Koeiketel in de Warandestraat maakt deel uit van de luxueuze residentie Jacobsmarkt, die 64 assistentiewoningen herbergt. Na een moeizame start deed de directie een beroep op chef-kok Alex Verhoeven om van het bewonersrestaurant een rendabele uitbating te maken. Met succes: restaurant Koeiketel veroverde een plaats in het ruime horeca-aanbod in Turnhout met een hoogstaand, maar toch betaalbaar aanbod. Dat was ook de inspecteurs van Gault&Millau niet ontgaan. Zij beloonden het restaurant met een vermelding in hun gids.

“We waren vertrokken”, zegt Alex Verhoeven. “We hadden er een sterk, enthousiast team dat de klanten in de watten legde, zoals het hoort. We hadden er ook het mooiste terras van de stad, dat steeds meer liefhebbers ontdekten. Eindelijk draaide het restaurant.”

Klacht van bewoner

“We zagen deze aanpak als een meerwaarde voor onze bewoners”, zegt Geert Debbaut van Residentie Jacobsmarkt. “We hebben een inslapende verpleegkundige en een fitnessruimte waar de bewoners oefeningen op maat krijgen, maar we wilden onze senioren niet wegstoppen. Daarom vonden we het waardevol om het restaurant ook voor externen open te stellen. Maar toen kwamen er klachten over geluidsoverlast. Een van de bewoners stapte naar de vrederechter. Die legde ons de sluiting op.”

Het restaurant mag wel open blijven voor de bewoners van de residentie Jacobsmarkt, maar externe klanten zijn er niet langer toegelaten. Dit is meer dan een streep door de rekening. “We kunnen in hoger beroep gaan”, zegt Debbaut. “Maar onze organisatie moet op elke euro letten. We kunnen ons geen dwangsommen permitteren. Er zit dus niets anders op dan het restaurant onmiddellijk te sluiten.”

De Koeiketel. “We waren er een heel mooi verhaal aan het schrijven”, zegt Alex Verhoeven. — © Mia Uydens

Broeden op nieuwe ideeën

“Ik ga dit even laten bezinken”, klinkt Alex Verhoeven ontgoocheld. “In een discussie als deze zijn er geen winnaars. De medewerkers kunnen desgewenst een andere plaats vinden in onze organisatie. Voorlopig blijven wij de catering voor de bewoners verzorgen zoals we dat tot op heden hebben gedaan en dan zien we wel hoe de situatie evolueert. We willen nu geen overhaaste beslissingen nemen.”

“Nu de rechtbank ons een sluiting heeft opgelegd, klinken in de residentie ook andere stemmen”, zegt Geert Debbaut. “Eigenlijk had niemand deze sluiting verwacht. We gaan samen met de bewoners op zoek naar hoe we dit kunnen oplossen. Maar ik kan niet beloven dat restaurant Koeiketel in het huidige concept terugkeert.” “Jammer”, reageert Alex Verhoeven. “We waren er een heel mooi verhaal aan het schrijven.”

Sterrenchef Alex Verhoeven staat bekend als een erg gedreven ondernemer. In Turnhout leidt hij naast het gastronomische sterrenrestaurant Hert ook nog het culinaire restaurant Bink. In Kasterlee is hij vennoot van het restaurant Seir. Hij is een ondernemer die geen rust kent. Zou de rust die ontstaat door de sluiting van Koeiketel hem aanzetten tot andere initiatieven? Verhoeven lacht geheimzinnig: “We zijn nog jong. We gaan nog veel gekke dingen doen!”