monument

Mo(nu)ment combineert koffiezaak en tapasbar

HERENTALS - In het pand naast de Zandpoort waar Espresso Illy eind begin dit jaar de deuren sloot, opende dinsdag Mo(nu)ment. Dat zet de traditie van klassieke koffiezaak voort, maar voegt er lunches en tapasgerechten aan toe.

Het noodlot was de uitbaters van koffiebar Espresso Illy bijzonder ongunstig gezind. Precies een jaar geleden trof een keukenbrand de populaire zaak naast de historische Zandpoort, net de avond voor de terrassen na een coronasluiting weer mochten openen.

Met een maand vertraging en veel poets-, schilder- en herinrichtingswerk konden de zaakvoerders hun klanten eindelijk weer in de watten leggen. Een half jaar later kregen ze een nieuwe klap te verwerken: de diagnose van kanker noopte hen om de activiteiten stop te zetten. Sinds februari werd er geen koffie meer geserveerd.

Pieter De Vlieger en Myriam Van Laere nemen sinds dinsdag de draad weer op, al doopten ze de zaak om tot Mo(nu)ment. “Het is een prachtige zaak met een magnifieke ligging van ons terras bij de Zandpoort”, zegt Pieter De Vlieger. “Aan de mooie koffiezaak die onze voorgangers hier hebben opgebouwd, hebben we niet te veel willen veranderen. Dat de zaak geliefd was, bewijst de opkomst deze morgen (dinsdag, red.) bij de opening. Het is veel drukker dan we verwacht hadden. Maar dat is goed, he.”

 

Vlaams en Spaans

Ook al heeft Pieter De Vlieger al heel wat horecaervaring, voor het duo is het Mo(nu)ment een flinke uitdaging. “We zijn nog maar twee jaar een koppel, het is dus wel een grote stap”, zegt de man met een lachje. “Maar we wilden echt samen iets verwezenlijken. Zelf ben ik slager en heb ik enkele jaren geleden het steakrestaurant De Boesjerie in Voortkapel (Westerlo) opgestart. Ik heb ook een aantal jaar in Spanje gewoond, waar ik de liefde voor Spaanse tapas opdeed. Dat wilde ik graag combineren met onze Vlaamse koffiecultuur.”

Myriam Van Laere heeft dan weer een heel andere achtergrond. “Ik ben militair verpleegkundige, een loopbaan die mij al naar alle uithoeken in de wereld heeft gebracht. Ik zie het zorg dragen voor mensen breed. Gezondheid is voor mij niet alleen medisch, maar zit ook in voeding en welbevinden. Mijn motto een gezonde geest in een gezond lichaam kan ik samenbrengen in het Mo(nu)ment.”

De zaak biedt de klanten naast de klassieke koffiekaart ook een ontbijtbuffet van 9u tot 11u en een kleine lunchkaart aan. “Maar vooral in de tapas willen we ons graag onderscheiden. Lekkere hapjes met een goed glas wijn erbij moeten onze horecazaak nog meer uitstraling geven.”

Het Mo(nu)ment is dinsdag en woensdag open van 9u tot 18u, op vrijdag en zaterdag van 9u tot 20u. Sluitingsdagen zijn maandag, donderdag en zondag.