Foto: Tommy Maes.

Molse landbouwbedrijven geven schoolkinderen blik achter de schermen

MOL - Ruim driehonderd leerlingen van Molse basisscholen brengen deze en volgende week een bezoek aan een landbouwbedrijf in Mol. De kinderen maken er kennis met het landbouwleven. Vijf landbouwbedrijven en tien scholen nemen deel aan het project.

De 24 leerlingen van klas 4B uit Vrije Basisschool Wezel mogen dinsdagvoormiddag de spits afbijten met een bezoek aan het landbouwbedrijf Van De Langenberg in Mol-Postel. Broers Jeroen en André Van De Langeberg runnen er een melkveebedrijf met 275 melkkoeien, aangevuld met een zo’n 200 kalveren en zwangere koeien.

Het schoolbezoek past in een project dat de Molse landbouwraad al bijna dertig jaar organiseert om lagereschoolkinderen kennis te laten maken met het reilen en zeilen op een landbouwbedrijf. De leerlingen worden op kosten van de landbouwraad met de bus opgehaald aan de school en nadien weer netjes teruggebracht.

Vijf Molse landbouwbedrijven en tien lagere scholen doen dit jaar mee aan het initiatief. Voor de leerlingen van Vrije Basisschool Wezel is het de eerste keer in vier jaar tijd dat ze met de school op boerderijbezoek gaan. Zaakvoerder Jeroen Van De Langenberg leidt hen rond op het bedrijf. Zo raken de kinderen vertederd door de kalfjes, ontdekken ze hoe de koeien met een melkrobot worden gemolken en ze zien zelfs een kalfje geboren worden. Jammer genoeg gaat het om een doodgeboren kalfje.

“Je kunt nooit voorspellen hoe een geboorte afloopt”, vertelt Jeroen Van De Langenberg. “Slechts 1% van de bevallingen loopt slecht af, wat nu spijtig genoeg het geval is. Maar vorig weekend zijn bijvoorbeeld 18 koeien bevallen en alle kalfjes zijn levend geboren.”

Foto: Tommy Maes.

De kinderen vinden het bezoek een leerrijke ervaring. “Het is spijtig dat het kalfje doodgeboren is, maar het was interessant om zo’n bevalling te zien”, zeggen enkele leerlingen. “En het is heel boeiend om te zien hoe een boerderij er van binnen uitziet en hoe bijvoorbeeld de koeien worden gemolken. We hebben ook dingen bijgeleerd, bijvoorbeeld dat een camera de hoogzwangere koeien in het oog houdt, zodat de boer snel ter plaatse is wanneer er ’s nachts een kalfje wordt geboren.”

Ook juf Lien vind het boerderijbezoek een goed initiatief. “Het is de eerste keer in vier jaar dat we deelnemen aan dit project en het is voor herhaling vatbaar”, vertelt ze. “De kinderen keken er ook naar uit om bijvoorbeeld een kalfje of een koe te mogen aaien. Ze zijn heel enthousiast. Zo stellen ze veel vragen tijdens hun bezoek.”

Foto: Tommy Maes.

Ook zaakvoerder Jeroen Van De Langenberg staat achter het project. “We doen al verschillende jaren mee, omdat het belangrijk is dat kinderen leren hoe een boerderij werkt”, zegt hij. “Veel mensen weten bijvoorbeeld niet meer waar melk vandaan komt. Daarom stellen we elk jaar onze deuren open voor de Molse schoolkinderen. De kinderen zijn in ieder geval heel nieuwsgierig. Je merkt dat ze er meer over willen weten.”

De gemeente Mol en de landbouwraad willen het landbouwleven meer in de kijker zetten. “Dit project met het scholenbezoek blijven we uiteraard jaarlijks organiseren, maar we hebben de Molse Amateurfilmers de opdracht gegeven om een informatieve film te maken over het landbouwleven in onze gemeente”, zegt schepen van Landbouw Lieve Heurckmans (CD&V).