Soepfeestjes op kot hebben van de 23-jarige Emma Vanhoof uit Mol-Sluis een onderneemster gemaakt. Nu nog deeltijds maar vanaf volgende maand voltijds levert ze glazen wekpotten met instant noedels, groenten en kruiden aan hippe Antwerpse koffiebars. Die gieten er kokend water over en serveren hun klanten een lekkere noedelsoep. De leveringen doet Emma met een bakfiets “want ik vind duurzaamheid belangrijk”. Voor alle duidelijkheid: ze woont intussen in Antwerpen.
Emma studeerde toegepaste taalkunde en behaalde nadien nog een master in bedrijfscommunicatie. “Tijdens mijn studies organiseerde ik soepfeestjes voor mijn vrienden die op hun beurt vrienden meebrachten. Dat was 1 keer per week, meestal op vrijdagmiddag. De opbrengst ging naar een project in Nepal.”
Zo ontdekte ze dat eten haar passie was en ze startte een foodblog. Na een verblijf van een half jaar in Nepal zocht ze werk en belandde ze in de keuken van restaurant Caravan in Antwerpen. Wanneer vorig najaar vrienden een lekkere hap zochten om ’s avonds te serveren in een pop-up bar voor starters, bedacht ze de noedelpotjes.
Enthousiast onthaald
“De reacties daarop waren heel enthousiast en er werden er veel van verkocht”, vertelt Emma. “Dat bracht me op het idee om daar mee binnen te stappen bij andere barretjes en mijn potjes werden er met veel enthousiasme onthaald.” Intussen bestaat ook een variant met couscous en geroosterde sesamzaadjes en met slaatjes. Het concept met de glazen wekpotten blijft behouden.
Afgelopen januari ging de jonge onderneemster van start als zelfstandige in bijberoep en combineert ze de leveringen met een deeltijdse job in het restaurant. Vanaf mei gaat ze volledig voor haar eigen eetconcept, dat ze doopte tot Soppa Fest. “Momenteel lever ik op vijf plaatsen, zoals Caffénation, Mokkakapot en Kosakov. Ik voel dat er veel meer inzit maar ik heb er voorlopig de tijd niet voor. Daarom word ik volledig zelfstandig. Ik hoop mijn leveringen ook te kunnen uitbreiden naar bedrijven, waar ik mijn potjes wil leveren als lunch.” Die bestellingen levert Emma allemaal met haar fiets met aanhangwagen. Het leeggoed neemt ze de volgende keer weer mee terug, een kwestie van hergebruik.