Elke nacht gaat hij nog met volle goesting aan de slag in zijn bakkerij, zo vertrouwt Guy Van de Vorst ons in zijn groot atelier in de Edmond van Hoofstraat toe. Als je naar het onwaarschijnlijk groot assortiment brood en lekkernijen kijkt dat in zijn winkel elke dag wordt uitgestald, hou je het ook niet voor mogelijk dat dit het werk is van één man. Toch runde Guy al die jaren in zijn eentje de bakkerij, terwijl zijn vrouw Kris de winkel deed.
Tijdens corona heeft hij besloten om te stoppen met bakken van broden, pistolets, taarten, koffiekoeken – zeg maar het grove werk – om zich toe te leggen op uitsluitend het fijne werk: speculaas met chocolade, wafels, koekjes, rotsjes, cakes en kleine gebakjes. De grote bakkerij is ondertussen al verkocht, zijn Zoetatelier (de naam van zijn nieuwe zaak) gaat hij een boogscheut verder onderbrengen, in de bestaande snoepwinkel Hoes, op ’t Laar.
Microbe
“Die snoepwinkel Hoes stopte ermee en ik zag mijn kans schoon om daar mijn ding te gaan doen”, zegt Guy. “Want eigenlijk is confiserie het liefste wat ik doe, veel meer dan brood bakken. Ik kan me als bakker echt uitleven in het maken van rotsjes, bokkenpootjes, koekjes of speculaas. Voor die zaken stond ik vroeger speciaal op omdat ik er geen tijd voor had. Zo maakte ik mijn bekende peperkoekhuisjes voor tijdens de feestdagen op mijn vrije dagen. Die zoetigheden worden nu mijn passie. Dat ik dit nu iedere dag mag gaan doen, is toch onbetaalbaar.”
Ferrari
Guy Van de Vorst is zo gebeten door zijn stiel dat het niet eens bij hem is opgekomen om er op zijn ‘gezegende’ leeftijd mee te stoppen “Ik zou echt niet weten wat ik de godganse dag zou moeten doen”, zegt hij. “Ik zou deze job het liefst doen tot mijn tachtigste. Bakken is voor mij, en veel bakkers, een microbe. Ik kan dit niet zomaar loslaten. Met de nieuwe zaak blijf ik in de stiel actief. Maar het Zoetatelier wordt niet zo groot. Ik zal minder nachten staan bakken en meer weekeinden vrij zijn. Ook de stress om er elke dag voor te zorgen dat de winkel vol staat met taarten en brood, is dan voorbij. Ik ben gisteren nog met mijn vrouw naar een meubelzaak gegaan. Maar dat doe ik alleen om haar een plezier te doen. Mijn zoon zegt: “Vader, mocht je helemaal alleen zijn, je zou een hele dag werken en een Ferrari kunnen kopen, maar geen tijd hebben om ermee te rijden.” (lacht)
Geen overname
De bakkerij en winkel in de Edmond van Hoofstraat wordt niet overgenomen door een andere bakker. “Ik heb nog geprobeerd om er een overnemer voor te vinden, maar dat is me niet gelukt”, zegt Guy. “De investering in zo’ grote bakkerij is voor een beginnende jonge bakker allicht te groot. Ik weet dat er nog bakkers gaan verdwijnen in Mol. Maar langs de andere kant telt Mol veel bakkers. Die blijvers gaan binnenkort beter draaien.”
Bakkerij Van de Vorst sluit definitief op 2 oktober. Op 11 oktober opent de nieuwe zaak Van de Vorst Zoetatelier. Naast confiserie blijft Guy Van de Vorst ook stapeltaarten maken voor trouwfeesten, een andere specialiteit van hem. De nieuwe zaak wordt een uitstalraam voor zijn pronkstukken.