Het Molse audiobedrijf Auro krijgt het machtige Amerikaanse Dolby op de knieën. Dat melden onder andere Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad. Na een klacht van Auro is Dolby teruggefloten door de Europese Commissie en zal het zijn geluidssignalen voor 3D thuiscinemasystemen dan toch niet afschermen voor concurrenten.
Strijd om populaire home cinema
De rel draaide rond geluidssystemen om van je woonkamer thuisbioscoop te maken, waarbij surround-luidsprekers en soundbars vanuit alle kamerhoeken een driedimensionele geluidservaring creëren. Het Molse bedrijf Auro creëerde daarvoor als eerste een 3D technologie, die volgens kenners nog steeds de beste is. Pioniers van zulke algoritmes zijn de broers Wilfried en Guy Van Baelen, de oprichters van Auro Technologies. Dat audioproductiehuis ontstond als spin-off van hun legendarische muziekstudio, de Galaxy Studios.
Omdat de geluidsgolven van alle kanten komen, ook van boven en onder, lijkt het met Auro-technologie alsof je zelf middenin die regenbui staat, of die helikopter echt naast jou landt. Homecinema’s van merken als Denon, Marantz, Stormaudio, en ATI hebben allemaal Auro-software aan boord.
Protectionisme van Dolby
Dat steekt bij audiogigant Dolby, dat intussen ook een 3D-geluidstechniek heeft ontwikkeld: Dolby Atmos. Dolby liet in 2017 aan producenten van versterkers, tv’s en, soundbars weten dat Dolby het gebruik van concurrentiële technologie niet toeliet in combinatie met Dolby-technologie. Films en tv-series waarvan het geluid gebaseerd is op de wereldwijd gebruikte Dolby-codecs zouden niet meer kunnen worden afgespeeld met het Belgische Auro-Matic-systeem.
Oneerlijke concurrentie
Auro, dat nu een jaar wordt geleid door Rudy Van Duppen, had de keuze: terugvechten of ten onder gaan. Auro en DTS (via het moederbedrijf Xperi) trokken eerder dit jaar afzonderlijk naar de concurrentiewaakhonden van de Europese Commissie om Dolby aan te klagen wegens machtsmisbruik. Ze hebben nu een belangrijke overwinning geboekt. In een reactie op het onderzoek dat Europa opende, heeft Dolby beslist op zijn stappen terug te keren.
Had Dolby (2.000 werknemers) met zijn machtsvertoon kunnen doorzetten, dan betekende dat een serieuze terugval of zelfs het einde voor Auro (meer dan 50 werknemers). Nu komt de Kempense firma als overwinnaar uit het verhaal.