Het Sint-Jan Berchmanscollege in Mol start met een Kennisacademie. Oud-leerlingen stellen hun expertise ter beschikking via het geven van gastcolleges en het aanbieden van stageplaatsen of werkplekleren.
“Onze oud-leerlingenbond contacteerde een tijd geleden via een mailing een paar duizend oud-leerlingen”, legt Jos Verluyten uit. “Meer dan honderd oud-leerlingen willen hun kennis gratis delen met ons.” En die komt uit heel uiteenlopende hoeken: bedrijfsleiders, professoren, ingenieurs, advocaten, journalisten, boekhouders, enz.
De aangeboden expertise gaat via verschillende wegen naar de school: via gastcolleges in bepaalde lessen of via informatieverstrekking tijdens infoavonden over de studiekeuze naar het hoger onderwijs, via het aanbieden van stageplaatsen of werkplekleren voor leerlingen TSO/BSO, via interviews in het schoolblad en via de ‘Kennisacademie van het Sint-Jan Berchmanscollege’.
Die academie organiseert lezingen over diverse onderwerpen voor een breed publiek. “Elk schooljaar laten we drie oud-leerlingen, die expert zijn in hun vakgebied, 45 minuten aan het woord in onze Podiumzaal over een wetenschappelijk, maatschappelijk, cultureel of economisch thema”, aldus Verluyten. Als eerste spreker komt op zondag 1 februari Rik Verhulst aan de beurt. Hij schreef verschillende reeksen schoolboeken wiskunde en zal een voordracht houden over wiskunde als cultuurverschijnsel in beschaving, kunst, natuur en leven.