Er is nog erg veel onduidelijkheid over de gevolgen voor het bedrijfsleven bij een stroompanne. Volgens een studie van het Planbureau veroorzaakt één uur stroomonderbreking een economische schade van 120 miljoen euro. Wat moet u weten als werkgever als het licht uitgaat? Meester Dirk Heylen, advocaat-vennoot bij Vermeulen Heylen Michiels De Graeve advocaten uit Herselt schreef een stuk voor Made in Kempen.
De stroompanne gebeurt onverwachts
Wanneer uw werknemer naar zijn werk gaat, maar door een onaangekondigde stroompanne niet op zijn werk geraakt (vb. omdat het openbaar vervoer verstoord is) of op zijn werk is aangekomen, maar het werk niet kan beginnen (vb. de elektrische deur gaat niet open) of verderzetten (vb. de lopende band valt stil), zal u hem voor die ganse dag loon moeten betalen. Of u hierbij al dan niet iets kon verhelpen aan die stroompanne, speelt geen rol.
De stroompanne wordt aangekondigd
Wanneer u de stroompanne aankondigt en uw werknemer vooraf weet dat hij daardoor niet op zijn werk geraakt of kan werken, dan bent u hem geen loon verschuldigd, ook al lapt hij uw aankondiging aan zijn laars.
Uw medewerkers hebben wel recht op werkloosheidsuitkeringen indien het voor u niet mogelijk is de nodige maatregelen te treffen om hen alsnog aan het werk te stellen, bijvoorbeeld op een andere locatie, met een aangepast takenpakket of eventueel door thuis te laten werken.
Indien u de stroompanne toch had kunnen opvangen, kan de RVA weigeren om werkloosheidsuitkeringen te betalen, en kan uw werknemer van u een vergoeding vragen gelijk aan het loon dat hij – door uw fout om geen werk te verschaffen – misloopt.
Wanneer u uw werknemer hebt gevraagd om te komen werken, ook al weet u dat de stroom die dag zou uitvallen (vb. hij moet werken van 14 u tot 22 u, en de stroompanne doet zich voor om 17 u), zal u hem toch een ganse dag loon moeten betalen.
De volledige tekst van Meester Heylen (14 p.) kan u raadplegen via deze link.