Minstens 1.000 leerlingen maken kennis met aardwarmte

DSC_3126De komende weken en maanden zullen minstens duizend leerlingen uit de provincies Antwerpen en Limburg in Mol van nabij kunnen kennismaken met diepe geothermie. Het gaat vooral om leerlingen die in het middelbaar de STEM-richting volgen (science, technology, engeneering, maths). Voor het project slaan het Antwerpse provinciebestuur, VITO en Voka-Kempen de handen in mekaar.

Momenteel vindt op de Balmatt-site in Mol een proefboring plaats naar het mogelijk gebruik van aardwarmte als energieleverancier. Van die gelegenheid wordt gebruik gemaakt om jongeren enthousiast te maken voor techniek. Naar scholen is een onder de titel ‘Geothermie voor STEM’ een programma uitgewerkt met demonstraties, presentaties en een tentoonstelling in een nieuwe Wetenschapshal, die VITO speciaal voor dit project heeft ingericht.

Leerlingen van Kogeka Geel en TISP in Mol kregen vandaag de primeur. “17 scholen hebben hun interesse al laten blijken en zij vertegenwoordigen in totaal 1.000 leerlingen”, zegt projectleider Swa De Schutter. “Maar we willen nog meer scholen verwelkomen. Het aanbod blijft tot de boortoren er staat. Voorlopig is dat tot einde februari-begin maart 2016, tot aan het einde van de tweede boring.”

Talenten aanwakkeren
“Via dit project willen we nog meer jongeren aanmoedigen om de stap te zetten richting Wetenschap en Techniek”, zegt Jan Hendrickx, directeur Voka-Kempen. “Er is structurele aandacht voor techniek en wetenschap in het onderwijs en een goede samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven nodig. Enkel zo zijn we goed op weg om op termijn antwoord te kunnen geven op de vraag naar technisch geschoold personeel vanuit de markt. En  enkel op deze manier kunnen we de talenten van jonge mensen aanwakkeren op technisch vlak.  Ook willen we de jongeren laten kennismaken met een belangrijke, duurzame energievorm voor de Kempen en Limburg. Want we hebben de aarde niet als kostbare erfenis in beheer maar we hebben haar te leen van de mensen die na ons komen. Geothermie is voor onze regio de beste stap die we kunnen nemen.”

Het project krijgt de steun van een aantal Kempense bedrijven: Umicore, Vanroey.be, Odrada en GR Technics.