klompenculltuur_sammondelaers2

Minister erkent oude bedrijfstak als cultureel erfgoed

Minster van Cultuur Sven Gatz heeft de klompenmakerij erkend als immaterieel cultureel erfgoed. De opname in de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Erfgoed draagt bij tot de zichtbaarheid van de traditie en stimuleert publiek en de betrokkenen om er bewust mee om te gaan. In de Zuiderkempen was de klompenmakerij ooit een bloeiende bedrijfstak. In het Klompenmuseum in Laakdal leeft de traditie voort.

De Vlaamse klompenmakers exporteerden grote hoeveelheden klompen naar onze noorderburen. Molenaars en landbouwers droegen klompen, IJslandvaarders en garnaalvissers konden zich geen beter schoeisel inbeelden of veroorloven en ook heel wat fabrieksarbeiders droegen klompen als beschermend schoeisel.

Hedendaags verhaal
Het Laakdalse Klompenmuseum vertelt op een hedendaagse manier het verhaal van de schoen van toen. Er worden demonstraties en workshops gegeven en jonge klompenmakers op weg geholpen. Bezoekers kunnen klompen dragen en gebruiken via het klompenbelevingspad. Met Sam Mondelaers, de oudste klompenmaker van Vlaanderen, hebben ze bovendien een schat aan informatie, kennis en vaardigheden in huis. De museumvrijwilligers doen er samen met erfgoedcel k.ERF en de gemeente Laakdal alles aan om Sams kennis via film en in publicaties door te geven aan de volgende generaties.