Kiwibes

Mini-kiwi verovert komende weken de fruitafdeling

Het kortdurende oogstseizoen van inlandse kiwibessen is weer van start gegaan. Deze vrucht is een klein kiwietje met zoet vruchtvlees dat je met schil en al kan opeten. Al meer dan 10 jaar zet Coöperatie Hoogstraten in op deze vernieuwende vrucht. Na 10 maanden van kiwibes-stilte kunnen de bessen weer geplukt worden, tot eind oktober.

 

 

Al meer dan tien jaar zet Coöperatie Hoogstraten in op deze innovatieve fruitsoort. De kiwibessen zien er misschien exotisch uit, maar ze worden gewoon geteeld in België en Nederland en verkocht onder het Hoogstraten label. Zo’n 11 telers telen de vrucht en leveren aan Hoogstraten.

“De kiwibes vormt de ideale aanvulling op mijn andere teelten”, zegt teler Lode Meert uit Baardegem. “Dat komt omdat kiwibessen een milieuvriendelijke kleinfruitsoort voor het najaar is, terwijl de meeste andere kleinfruitsoorten in het voorjaar en tijdens de zomer beschikbaar zijn.”

In tegenstelling tot de klassieke kiwi heeft de kiwibes geen warm klimaat nodig. Hierdoor kan de kiwibes door het gebruik van de juiste teelttechnieken probleemloos lokaal geproduceerd worden. “Onze kiwibestelers zijn dag in dag uit gepassioneerd aan het werk in hun boomgaard om deze vruchten tot bij je thuis te brengen. Het nieuwe schooljaar kan gezond starten, want met een vitamine C-gehalte dat tot 50 keer hoger ligt dan dat van een appel, zijn de kiwibessen echte opkikkers voor jong en oud”, zegt Coöperatie Hoogstraten.

“Afhankelijk van het ras bevatten ze tussen 40 en 165 mg/100g vitamine C en door zijn dunne, haarloze schil is de kiwibes gemakkelijk uit het vuistje te eten.”