Miko Frans Van Tilborg in de koffiebranderij in Turnhout. — © Jeroen Hanselaer

Miko koffieservice blikt terug op “turbulent” jaar met verkoop van dochteronderneming en explosie van koffieprijzen

Miko, specialist in koffieservice, kondigde vandaag aan dat de operationele resultaten van zijn voortgezette recurrente activiteiten in 2024 een dubbelcijferige groei neerlegden ten opzichte van vorig jaar. De omzet steeg met 9%. CEO Frans Van Tilborg blikt terug op een "turbulent" jaar, getekend door de verkoop van dochteronderneming SAS en de explosie van koffieprijzen.

De omzet van de Turnhoutse koffieservice, in dit geval de voortgezette recurrente activiteit, groeide met 9% naar 277,1 miljoen euro. De EBIT en EBITDA kenden een groei van respectievelijk 10% naar 10,0 miljoen euro, en 13% naar 35,9 miljoen euro. Onder meer wegens de toename van intresten en toenemende vennootschapsbelasting, daalde de nettowinst met 20% tot 4 miljoen euro. Er werd geïnvesteerd in materiële vaste activa voor een bedrag van 32,2 miljoen euro. Dit betreft vooral commerciële investeringen in koffiemachines die bij klanten in huur of bruikleen worden geplaatst.

Lees ook: Miko wint voor tweede jaar op rij Fairtrade Frontrunners Award

Deze groei van de kernactiviteiten wordt echter overschaduwd door een niet-recurrent verlies van 15.5 miljoen euro. Dit is de optelsom van twee aanzienlijke gebeurtenissen.

Enerzijds was er een uitzonderlijke opbrengst van 5 miljoen euro. Om in te spelen op de consolidatietendens in de sector werd in 2021 de kunststofverwerkingsafdeling Miko Pac verkocht aan het Duitse Paccor, dat toen 6 keer zo groot was. In diezelfde context van schaalvergroting werd ondertussen ook Paccor al doorverkocht aan een sectorgenoot. Bij de verkoop van Miko Pac werd op basis van een businessplan bedongen dat nog een earn-out kon verdiend worden van 5 miljoen euro op de resultaten van 2023 die nu werd binnengehaald.

Dochteronderneming

Anderzijds werd eind mei besloten om dochteronderneming SAS NV, dat zich volledig focuste op de private label koffie voor de retailmarkt, te verkopen aan het investeringsbedrijf Nimbus. Dit leidde tot een aanzienlijk waardeverlies en extra kosten van 20.5 miljoen euro. De strategische ratio achter de beslissing om eind 2021 de koffiebrander SAS over te nemen werd geïnspireerd door het feit dat na COVID het thuiswerk sterk toenam. Om hierop in te spelen werd gediversifieerd naar de retailsector.

Lees ook: Kempens koffiebedrijf Miko blijft achter met financiële kater van 20 miljoen euro na verkoop SAS Koffie

Miko
Koffie van Miko in de fabriek in Turnhout. — © Joren De Weerdt

SAS bevond zich bovendien op slechts 15 minuten rijden van het hoofdkwartier in Turnhout, en het kon daarom ook perfect ingepast worden in een splinternieuwe branderij die Miko gaat bouwen. Amper vier maanden later ontstond er als gevolg van het een gewapend conflict in Europa een explosieve inflatie en kwam de retailsector zwaar onder vuur te liggen. Ook de resultaten van SAS hadden hieronder te lijden.

“2024 was een erg turbulent jaar. De beslissing tot een exit uit SAS was erg pijnlijk. We namen dit besluit, amper 2,5 jaar na de overname. Maar soms moet je snel durven schakelen. Wij zijn als groep nu klaar om ons terug 100% verder te focussen op datgene waar we goed in zijn, koffieservice”, zegt Frans Van Tilborg, CEO van de Miko-groep.

Lees ook: INTERVIEW. Afscheidnemende CEO van koffiebranderij MIKO: “In mijn 25 jaar aan de top heb ik meer dan 30 bedrijven overgenomen”

Koffieprijzen zijn recent geëxplodeerd naar recordhoogtes. De koffieprijsindex steeg van 182 begin 2024 tot een voorlopige recente historische top van 433. “Het doorrekenen van dergelijke stijgingen blijft altijd een enorme uitdaging.” De stijging vond vooral plaats vanaf het vierde kwartaal. Vanaf toen kwamen de marges onder druk te staan. “Begin dit jaar ontstond er een tweede explosiegolf. Dit zal ook ten koste gaan van de marges van 2025.”

Na 25 jaar als gedelegeerd bestuurder van Miko, waarvan 15 als CEO, geeft Frans Van Tilborg per 1 januari 2026 de fakkel door aan Karl Hermans. Deze laatste is al 10 jaar bestuurder binnen de groep. Hij stond aan het hoofd van verschillende dochterondernemingen. Van Tilborg blijft wel nog actief en zal zich toeleggen op een aantal internationale taken. Hij blijft ook lid van de raad van bestuur.