DSC_1326

Luc Jacobs (VMD) stapt uit ratrace en begint ecologisch resort in Spanje

Luc Jacobs heeft gisteren zijn laatste dag gewerkt bij VMD in Arendonk (Inovet Groep). Hij was er 18 jaar CFO en bouwde de onderneming mee uit naar een groep met vestigingen in Arendonk, Frankrijk en Hongarije met in totaal 150 medewerkers. Samen met zijn partner kocht hij een domein van 38 ha in Catalonië dat ze de komende maanden ombouwen naar een ecologisch vakantieverblijf.

“Een 10-tal jaar geleden is de zoektocht naar meerwaarde in het leven begonnen en dat gevoel was niet te stoppen, als een klok die van binnen tikt”, doet Luc Jacobs het verhaal. “Ik wou in het Zuiden iets beginnen, om mensen te helpen op het vlak van coaching, met natuurlijke therapieën, op een rustige en ethische manier met respect voor mens en omgeving.”

Heksenketel
Tijdens een inspiratiereis in Zuid-Afrika leert hij zijn huidige partner Narda Veugelers kennen, een helikopterpiloot uit de regio Arnhem. “We liepen rond met exact dezelfde droom”, zegt de Arendonkenaar. “We wilden dit leven niet meer”, vult Narda aan. “De heksenketel van moeten-moeten-moeten, in een omgeving die steeds meer vervuild raakt. We kunnen niet blijven overconsumeren. Dit wilden we ook graag overbrengen aan andere mensen op een goede locatie.”

Via de broer van Luc, die in Spanje woont, komt het te koppel terecht bij een domein in het Catalaanse binnenland, op een 100-tal km van Barcelona. Ze kopen het omdat het helemaal voldoet aan hun eisen: een afgelegen plek (de naaste buur woont op 2 km) in een natuurgebied die hoog-energetisch is. Keerzijde is dat er geen stroom, water, internet en riolering zijn, dus dat moet allemaal worden aangelegd. “We willen volledige zelfvoorzienend zijn, én duurzaam.”

1.000 jaar oud
Centraal ligt een burchtboerderij van meer dan 1.000 jaar oud die momenteel wordt gerestaureerd. Verder telt het domein 8 ha wijngaarden, 1 ha kersen, een kiwiplantage en een aantal olijfbomen dat wordt uitgebreid. De groentetuin is voor binnenkort. “We gaan samenwerkingen aan met lokale ondernemers voor bijvoorbeeld onze wijn en de honing.”

In totaal zal Torres de Selma, zo heet de site al heel zijn geschiedenis, 9 kamers voor officieel 15 gasten omvatten. Er komen nog 3 gebouwen bij: een restaurant met een multifunctionele zaal voor 60 personen, een therapiegebouw van 100 vierkante meter met sauna en 3 behandelkamers en een landbouwschuur. Met aandacht voor duurzaamheid over heel de lijn.

Kempense aannemers
“Het plan is voorjaar 2019 te openen”, aldus Luc Jacobs. “We gaan de verdere afwerking doen met Kempense ondernemers. Hier in Vlaanderen staan we toch een stuk verder met ecologisch bouwen dan in Spanje.”

Privé verkoopt hij hier zijn hebben en houden om zich permanent in Spanje te gaan vestigen. En om er te ondernemen. “Inderdaad, ondernemen zit erin sinds ik ben geboren, dat zit in mijn DNA.”