Wouter Torfs was sinds 1989 CEO van het familiebedrijf dat door zijn bompa Louis werd opgericht. Om een idee te geven hoe lang dat is: in 1989 was Wilfried Martens premier van België, was Lambada de zomerhit en bestond de Sovjet-Unie nog. Torfs’ nicht Lise Conix was toen twee jaar.
De peuter van toen mag vanaf nu dus officieel de grote schoenen van haar nonkel Wouter vullen. In de komende maanden doet ze dat nog samen met haar nonkel. Vanaf januari moet ze het alleen doen. “Ik ben heel blij en fier dat ik de leiding van Schoenen Torfs mag overnemen”, zegt Lise Conix. “Ik werk nu tien jaar voor Schoenen Torfs. Toen ik hier begon, was dat niet met de bedoeling om CEO te worden. Maar nu de kans zich aandient, ga ik die uiteraard met beide handen grijpen.”
Geboren in Zimbabwe
Maar wie is deze nieuwe topvrouw in schoenenland nu eigenlijk? Ze is mama van twee kinderen van 5 en 6 jaar en drie pluskinderen van 14, 16 en 19 jaar en woont in het centrum van Antwerpen. Ze is de dochter van de zus van Wouter Torfs. Lises ouders waren dokters bij Artsen zonder Grenzen en hebben onder meer in Zimbabwe gewoond. Lise is daar ook geboren. “Op mijn derde zijn we terug naar België gekomen, zodat ik mijn kleuterklas hier heb kunnen doen”, zegt Lise.
Haar vader Bart Conix is medeoprichter van de vzw Free Clinic, een behandel- en begeleidingscentrum voor druggebruikers in Antwerpen. Hij zette ook zijn schouders onder de oprichting van enkele wijkgezondheidscentra. In 2019 bezocht hij als orthopedisch chirurg vluchtelingenkampen in Syrië.
1,5% van winst naar goede doelen
Dat sociaal engagement heeft hij duidelijk doorgegeven aan zijn dochter. “Mijn ouders hebben zich altijd ingezet voor de meest kwetsbare mensen in de samenleving”, zegt Lise Conix. “Ik heb van hen een groot gevoel van dankbaarheid meegekregen. Het idee dat ik met mijn gat in de boter gevallen ben en de zin om iets terug te geven aan de maatschappij. Dat kan het best via bedrijven, want daar zit het geld. Met Schoenen Torfs geven we elk jaar 1,5% van onze bedrijfswinst aan goede doelen. Ook in de jaren dat het minder goed ging, zoals tijdens corona. In een normaal jaar gaat het al snel om 250.000 euro.”
“Er is een tiental goede doelen dat elk jaar geld krijgt. Zoals Cunina, dat onderwijs geeft aan kinderen in het Zuiden, en Beyond The Moon, dat vakanties organiseert voor families met een ernstig ziek kind”, zegt Conix. “En dan is er nog het Torfs-fonds, waarmee we goede doelen steunen die door onze medewerkers zelf worden gekozen en waar ze vaak ook als vrijwilliger werken. Dat kan echt heel breed gaan, van een opvanghuis voor katten tot de ziekenhuisschepen van Mercy Ships.”
Sociaal engagement dus. Maar met sociale betrokkenheid alleen leid je geen bedrijf van zevenhonderd werknemers, want zo groot is Schoenen Torfs inmiddels geworden. Lise Conix wil volgend jaar opnieuw tien van de 76 Torfs-winkels vernieuwen en ook in de webshop zal verder worden geïnvesteerd. “Er is wel degelijk plaats voor een speler als Schoenen Torfs tussen al het online en internationaal geweld”, zegt Lise Conix. “Als lokale held met meer dan 250 merken kun je net dat tikkeltje meer inschatten wat je doelpubliek wil en welke trends het leuk vindt.”
Beste werkgever van België
Haar voorganger Wouter Torfs was zo’n beetje de knuffel-CEO van Vlaanderen: alom tegenwoordig in de media, vlotte babbelaar en een ondernemer met een hart voor zijn werknemers. Schoenen Torfs werd niet voor niets tien keer verkozen tot beste werkgever van België en kreeg in 2019 zelfs de prijs voor beste werkgever in Europa. “Ik wil de leiderschapsstijl die ik van Wouter heb geleerd, verder uitbouwen”, zegt Lise Conix. “We geloven allebei in het geven van energie en vertrouwen aan mensen. Dat warme en dat menselijke mag je gerust het DNA van Torfs noemen. Het zit in elk lid van de familie, dus ook in mij.”