moktamee1

Kunst- en ambachtencollectief Moktamee zoekt nu ook ondernemers

HERENTALS - Moktamee nam anderhalf jaar geleden met kunstenaars, ambachtslieden en creatieve ondernemers zijn intrek in het oude schoolgebouw achter de Bovenrij. Deze bruisende gemeenschap breidt nu uit naar het pand aan de straatkant. “We zijn veel meer dan een kunst- en ambachtencollectief. Het is ook de bedoeling om hier betekenisvolle ondernemers onder te brengen”, vertelt initiatiefnemer Koen Snoeckx.

Herentalsenaar Koen Snoeckx opende in oktober 2020 in de vroegere middelbare school Francescopaviljoen de creatieve hub Moktamee met ateliers voor kunstenaars en ambachtslieden, naast (kantoor)ruimtes voor innovatieve ondernemers en andere vrije denkers. Anderhalf jaar later is deze creatieve gemeenschap zo gegroeid dat het een vzw is geworden die ook het schoolpand aan de kant van de Bovenrij mee huurt, waar tot voor kort een tapasrestaurant was gevestigd.

“Ik had de indruk dat de Herentalse bevolking Moktamee te veel zag als een kunst- en ambachtencollectief. We zijn veel meer dan dat. Vanaf het begin is het mijn bedoeling geweest om hier ook betekenisvolle ondernemers onder te brengen. Dat wil ik nog meer in de verf zetten, onder meer door de huur van het pand aan de straatkant. Tot mijn blijdschap is de belangstelling voor die ruimtes al meteen groot”, zegt Snoeckx.

Ann Mans opende ongeveer een jaar geleden haar zaakje in hondenspullen Doggy-line en maakt nu de overstap naar Moktamee.

Hondenlijnen en tatoeages

In het gebouw neemt Moktamee twee oudere huurders mee over. Op de bovenverdieping heeft de Herentalse circusschool Locorotondo zijn kantoor, in een van de kleinere klasjes op het gelijkvloers opende Ann Mans haar winkeltje in hondenspullen Doggy-line. “Ik verkocht al een tijdje via een eigen webshop zelfgemaakte hondenlijnen, omdat ik zelf vond dat aan gekochte leibanden altijd wel iets schort”, vertelt de onderneemster-in-bijberoep. “Daar is later ook de verkoop van natuurlijke hondenvoeding bij gekomen. De verkoop online verliep niet slecht, maar ik wilde toch vooral een fysieke winkel waar klanten de lijnen kunnen zien en uittesten. Dat loopt goed, maar ik ben ervan overtuigd dat de zichtbaarheid via de gemeenschap van Moktamee flink gaat verbeteren.”

In de vroegere klas naast Doggy-line is de uit Retie naar Herentals uitgeweken Laura Meeus volop bezig met het inrichten van haar nieuwe zaak. “Ik hoop half maart mijn tattoozaak te kunnen openen”, vertelt ze, met de verfroller in de hand. “Ik heb in mijn huis wel een tatoeageatelier, maar dat is veel te klein. Ik ben hier terechtgekomen via het Starterslabo van VDAB en zie hier heel wat mogelijkheden. Vooral het feit dat ik hier pal in het centrum van de stad zit, vind ik een absoluut pluspunt.”

Tattoo-artieste Laure Meeus stoomt haar toekomstige tatoeagesalon klaar voor de opening half maart.

 

Kapper opent zaterdag

Een heel eind verder staat Saif Al-Nuaimi: de Irakese vluchteling uit Antwerpen opent zaterdag zijn kapperszaak voor heren en dames. “Ik was in Irak ook al kapper”, steekt hij van wal. “Maar toen ik in België terechtkwam, kon ik dat beroep niet uitoefenen omdat ik nog niet de juiste papieren had. Terwijl ik een tijd gewerkt heb als heftruckchauffeur en in een winkel, volgde ik onder andere lessen Nederlands. Via het Starterslabo van VDAB ben ik toch weer bij mijn grote liefde terechtgekomen, het kapperswerk. Samen met mijn vrouw heb ik in korte tijd mijn zaak aangekleed en kan ik niet wachten om zaterdag van start gaan.”

Saif Al-Nuaimi – die voor de foto even zijn verplichte mondmasker heeft afgenomen – neemt Koen Snoeckx van Moktamee onder handen. Zaterdag opent Saif zijn kapperszaak.

 

Op het gelijkvloers zijn nog twee ruimtes beschikbaar, op de bovenverdieping bevindt zich onder meer een grotere ruimte met vast tapijt. “Hier kan je geen kunstenaar zetten”, klinkt het. Binnenkort strijkt er alvast hogeschool Thomas More voor één dag neer met een bootcamp rond ondernemerschap. “De ruimte hiernaast plan ik in te richten voor flexwerkers, mensen die de files naar Antwerpen en Brussel even beu zijn en een tijdelijke rustige werkplek zoeken”, zegt Koen Snoeckx.

Kunst en ondernemen in één ruimte

Via een verbindingsgang loodst hij ons het oorspronkelijke gebouw van Moktamee binnen. Daar zijn op een enkele uitzondering na alle ruimtes in gebruik door kunstateliers, ambachten, zelfstandige ondernemers en gemeenschappelijke ruimtes. De grote zaal op de benedenverdieping is al een tijdje in gebruik als exporuimte door het Herentalse cultuurcentrum ’t Schaliken, voor zolang de Lakenhal haar restauratie ondergaat. Als een klinkend voorbeeld van waar Moktamee voor staat, deelt kunstenares Klaartje Gilliams met haar atelier een ruimte met het kantoor van de Herentalse Oost-Vlaming Patrick Jouret, alias vormwinkel Idée Fabriqué.

Patrick Jouret maakt met zijn Idée Fabriqué decoratie en signalisatie uit ecologische materialen. Let op zijn bureautafel.

“Van beroep ben ik grafisch vormgever, met Idée Fabriqué ontwerp en maak ik in bijberoep ecologische decoratie en signalisatie. Dus alles in hout, karton, papier en textiel, gerecycleerd of op zijn minst recycleerbaar. Zelf hou ik heel veel van retro en dat kan ik nu ook reproduceren. Zo werk ik nu ook aan een project met gerecycleerde pvc-panelen. Ik ben hier begin deze maand pas neergestreken, maar wil hier graag langer blijven. Zo heb ik plannen om een lasersnijder te installeren. Dat geeft ook mogelijkheden tot kruisbestuivingen met anderen die hier bij Moktamee aanwezig zijn.”

Spullenbib

Een verdieping hoger palmt het Nederlands-Herentalse koppel Tijmen Holt en Noëmie Géron een grote ruimte onder het dak in. “Ik ben onlangs zelfstandig begonnen als Sustain ERP”, zegt IT-expert Tijmen. “Wij digitaliseren en optimaliseren bedrijfsprocessen door middel van procesanalyse en het implementeren van Odoo bedrijfssoftware. Hierbij focussen wij ons op bedrijven en organisaties die maatschappelijk verantwoord ondernemen als deel van hun strategie hebben. Ook bedrijven die MVO-minded (maatschappelijk verantwoord ondernemen, red.) zijn, kunnen bij ons terecht.”

Tijmen Holt is recent begonnen als zelfstandig IT-expert.

Noëmie heeft haar werkzaamheden als meubelstoffeerder de naam Studio Wolligheid meegegeven. “Ik probeer veel materiaal te hergebruiken, door zowel oude meubels als stoffen een nieuwe bestemming te geven. Ik krijg best wel veel opdrachten. Ik denk dat mensen gewoon meer bezig zijn met de keuze om iets nieuws te kopen of iets ouds weer mooi te laten opmaken.”

Het koppel Noëmie Géron en Tijmen Holt vult samen één ruimte: Tijmen bestuurt een IT-bedrijf, Noëmie stoffeert meubels.

Jamy Van der Sloten huurt in Moktamee een kunstatelier, maar start er nu ook de Spullenbib. “Net als bij een fietsbib of spelotheek kan je bij ons aan een kleine vergoeding gereedschap ontlenen. Waarom veel gereedschap in huis halen als je het hooguit acht minuten nodig hebt? Daarnaast proberen we als open atelier sociale of burgerprojecten te ondersteunen. We bieden ook workshops aan, zoals deze zondag rond fietsen herstellen of volgende maand messen slijpen. We gaan ook samenwerken met de repaircafés. Het mooie aan Moktamee is dat het een vruchtbare bodem biedt voor nieuwe ideeën en samenwerkingen met anderen.”

Jaimy Van der Sloten opent weldra zijn Spullenbib waar je gereedschap kan ontlenen. De slogan luidt: Doe het samener!