Meelwormengehakt

KU Leuven zet in Geel in op insectenonderzoek

GEEL – Door de groeiende wereldbevolking zal de eiwitproductie voor voeding voor mens en dier onder druk komen te staan. Om dit probleem mee op te lossen, werkt KU Leuven Campus Geel in een nieuw project samen met het praktijkcentrum Inagro en 34 Europese partners om de productie en verwerking van insecten rendabel te maken en markten te vinden voor gekweekte insecten. KU Leuven investeert ook 3,4 miljoen euro in SymBIOnt, een nieuw centrum voor insecten- en plantenonderzoek op Campus Geel.

KU Leuven Campus Geel is al enkele jaren één van de koplopers in het internationale onderzoek naar het gebruik van insecten voor duurzame voeding, veevoeder en technische toepassingen. Duurzaamheid speelt ook een centrale rol in het onderzoek naar planten, een ander speerpunt van Campus Geel. Om dit onderzoek op hoogstaand niveau te kunnen uitvoeren, is er nood aan gespecialiseerde infrastructuur.

Het gebouw bestaat uit een ruimte van 800 m² voor onderzoek naar insecten en vier serres met drie geklimatiseerde groeikamers van samen 450 m². Het geheel zal verwarmd worden met hernieuwbare energie. De oplevering is gepland voor de zomer van 2020.

Geels meelwormengehakt

Een aantal onderzoekers en betrokken partijen bundelen de krachten in het SUSINCHAIN-consortium om recent ontwikkelde technologieën, producten en processen uit te testen. Zo willen ze dat insectenproducten op basis van zwarte soldatenvliegen, huisvliegen, meelwormen en krekels in voeding voor dieren en/of mensen op een grotere schaal gefabriceerd kunnen worden.

“Het project focust op een aantal struikelblokken in de insectensector”, legt professor Leen Van Campenhout uit. “Het gaat daarbij om drempels tijdens de kweek en de verwerking, acceptatie door de consument, voedselveiligheid en mogelijke allergische reacties en duurzaamheid van de sector. Vanuit KU Leuven Campus Geel gaan we het meelwormengehakt dat we hier ontwikkelden onderwerpen aan een grote, internationale smaaktest. Het gehakt zal op tafel komen bij tachtig Deense en Portugese gezinnen. Verder testen we een aantal innovatieve technologieën voor de verwerking van insecten uit, zoals het drogen van insecten met micro- en radiofrequente golven. Tot slot doen we ook onderzoek naar de microbiologische veiligheid van insecten.”