Op de Dag van de Kringwinkel, 15 oktober, is in Geel de eerste retouchewinkel in een kringwinkel geopend. Klanten kunnen er kledingstukken die ze net kochten, maar ook eigen kledij, laten aanpassen of herstellen. De medewerksters kregen daarvoor een extra opleiding. Samen met de praktijkervaring die ze in de retoucheshop opdoen, verhoogt dat hun kansen op doorstroming naar de reguliere arbeidsmarkt.
Kringwinkel Zuiderkempen koos niet voor zomaar voor Geel als locatie voor de eerste retoucheshop. Hier is de grootste kringwinkel van Vlaanderen gevestigd. Steeds meer mensen vinden de weg naar de kringwinkels. Toch blijven alle inspanningen om ze attractiever te maken, de moeite waard. De retoucheshop is voor de klanten zeker een meerwaarde, maar ook een deel van het personeel heeft er baat bij.
Doorstromen
Het initiatief kreeg een impulssubsidie van de provincie Antwerpen. Gedeputeerde Peter Bellens, bevoegd voor Welzijn en Gezondheid en Sociale Economie: “Het doel van dit soort activerende trajecten is om mensen daarna te laten doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt en daar worden we allemaal beter van. Niet alleen om economische redenen. Werk is ook vanuit psychologisch oogpunt belangrijk voor een mens: het is een deel van onze identiteit, het geeft het gevoel dat we erbij horen, dat we een deel zijn van de samenleving en dat we er zelf ook aan kunnen bijdragen. Dat gevoel voorkomt dan weer depressies, vermindert de kans op verslaving, enz.”
“We werken aan prijzen die gelijk zijn aan andere retoucheateliers”, benadrukt Jan Cools van Kringwinkel Zuiderkempen. “We willen in geen geval marktverstorend werken. We starten low profile als een experiment en wachten af hoe de reacties zullen zijn. In eerste instantie mikken we op een bescheiden omzet van 50 euro per dag.”
De retoucheshop is ondergebracht in het atelier waar al langer fietstassen, rugzakken, honden- en kattenkussens worden gemaakt uit gerecycleerd materiaal. “We hadden al eerder geïnvesteerd in die machines, dus voor de retoucheshop waren geen bijkomende investeringen meer nodig”, aldus nog Jan Cools.