Om de winnaar te kiezen werd gestart met objectief cijfermateriaal over de openbare aanbestedingen van Tender Experts. Westerlo kwam als winnaar uit de bus. Burgemeester Guy Van Hirtum en Filip Verrezen, schepen van openbare werken en economie, zijn blij verrast met de erkenning, maar begrijpen wel waarom hun gemeente zowel objectief als subjectief goede punten scoort.
“We hebben de voorbije jaren bijzonder hard ingezet op nieuwbouw, renovatie en onderhoud en vernieuwing van infrastructuurwerken”, aldus schepen Filip Verrezen. “Zo hebben we geïnvesteerd in vier nieuwe scholen, de uitbreiding van onze bibliotheek en polyvalente zaal en recent nog de vernieuwing van de stoep in een volledige woonwijk. Onze aanbestedingen gebeuren meestal ook gefaseerd, en we werken graag samen met lokale aannemers. Dat is goed voor de lokale economie en het zorgt voor een vlotte communicatie, meestal zijn de werfleiders ook mensen uit onze regio.”
De overheid is een belangrijke opdrachtgever van bouwwerken, zowel op lokaal, Vlaams als federaal niveau. Overheidsopdrachten nemen in de bouw ongeveer 29 procent van de totale activiteiten in. In principe mag enkel de erkende aannemer overheidsopdrachten uitvoeren. Deze erkenning wordt onderverdeeld in 8 klassen. Alleen bouwbedrijven die over de juiste erkenning beschikken, kunnen inschrijven. Hoe hoger de klasse, hoe zwaarder de toelatingsvoorwaarden voor de erkenning.
Bouwunie en Nelectra, de federatie voor de elektrosector, pleiten al langer bij de overheden om bij hun aanbestedingen ook oog te hebben voor de kleinere werken. “We vragen om voor voldoende opdrachten te zorgen die ook toegankelijk zijn voor de bouwkmo’s. Het zijn vooral de ‘kleinere’ opdrachten, die onder de 500.000 euro blijven, die interessant zijn”, zegt Jean-Pierre Waeytens. “Grote opdrachten kunnen opgesplitst worden in kleinere loten. Hoe groter de opdracht, hoe hoger de erkenning moet zijn en dat is niet altijd haalbaar voor kmo’s. Besturen hebben de neiging om opdrachten te bundelen in de hoop om zo goedkopere contracten te kunnen binnenhalen en één enkel aanspreekpunt te hebben. Het gevolg is dat de klasse verhoogt, en bijgevolg ook de toelatingsvoorwaarden uitgebreider worden waardoor vooral grote en vaak internationale bouwgroepen nog kunnen deelnemen. Hierdoor worden de kmo-bedrijven gedwongen om te werken in onderaanneming voor de grotere bouwbedrijven.”