gewoon doen

Kers op de taart voor Turnhoutse lunchzaak met mensen met beperking

De lunchzaak Gewoon doen ! vzw aan de Leopoldstraat 28 in Turnhout heeft een vergunning gekregen van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Daarmee wordt de horecazaak een vergunde zorgaanbieder voor mensen met een beperking. “Dit is zeer uitzonderlijk in onze sector. De vergunning betekent voor ons de kers op de taart”, zegt initiatiefneemster Olinte Ligtvoet.

Gewoon doen ! vzw opende in december 2015 de deuren. Het bijzondere is dat je er wordt bediend door mensen met een verstandelijke beperking. “Ik ben ermee gestart omdat ik merkte dat in België veel te weinig plekken zijn midden de maatschappij voor mensen met een beperking”, legt Olinte Ligtvoet uit, die in haar geboorteland Nederland in de zorgsector werkte.

Alle soorten jobs
In totaal is momenteel een 10-tal mensen met een beperking betrokken bij de uitbating, verdeeld over de 5 openingsdagen. Ze komen van instellingen uit de omgeving en helpen zowel in de keuken, aan de toog als in de bediening. “Ze doen alle taken die bij een lunchzaak horen, van de toiletten schoonmaken tot drankjes serveren”, legt de zaakvoerster uit.

“Om een VAPH-erkenning te kunnen krijgen, moet je aan heel veel wetten en regels voldoen. Zo moet je diploma’s kunnen voorleggen en aantonen dat je zorg kunt garanderen. Bij mijn weten zijn er geen soortgelijke projecten die tot dusver zo’n vergunning kregen”, aldus nog Olinte Ligtvoet.

Waardering en liefde
“Het is bijzonder fijn voor onze mensen dat ze gewaardeerd worden in de maatschappij. Veel mensen onderschatten wat mensen met een beperking kunnen en zijn vaak verbaasd dat het zo goed gaat. Hoewel er wel eens dingen fout lopen. Mensen mogen hier leren. Tegelijk krijg ik ontzettend veel waardering en liefde van hen.”

De lunchzaak in hartje Turnhout telt 49 zitplaatsen. “Commercieel moet ik er nu nog op toeleggen, maar dat komt wel goed. Steeds meer mensen leren intussen onze zaak kennen en komen bijvoorbeeld eerst een koffie drinken om vervolgens terug te komen voor onze ontbijten, lunches of om een broodje af te halen. Het is leuk om steeds nieuwe mensen terug te zien”, besluit de initiatiefneemster.