Niet één maar twee pausen hielden afgelopen dagen audiëntie in ons land. De ene is een zegen voor katholieken, de ander voor keramisten. “Ik zou Moondobang niet vergelijken met de paus, maar een keramiekgrootmeester is hij absoluut”, glimlacht keramiste Astrid De Deyne van ClayZie. Samen met haar vriendin en vennoot Greet Vanhout nodigde ze Moondobang uit. In hun keramiekstudio in de Bloemfabriek gaf de Zuid-Koreaanse meester zaterdag een zes uur durende demonstratie.
Tweehonderd keramisten gaan collectief uit hun dak als Mr. Moon het podium bestijgt. “Voor keramisten is deze man een levende legende,” benadrukt Greet. “Hij houdt nu zijn eerste Europese tournee en die brengt hem dus in grootsteden zoals Parijs, Londen en Geel (lacht). Uiteraard zijn we fier om hem te verwelkomen in onze keramiekstudio ClayZie. Moondobang landde begin vorige week in België en gaf enkele exclusieve masterclasses. Deze waren in een mum van tijd uitverkocht. Voor deze workshops zakten professionele keramisten af uit onder meer Oostenrijk, Zwitserland en Malta. Ook Pascale Naessens en onze docente Myriam Daems van de Geelse kunstacademie afdeling keramiek volgden een masterclass.”
Crazy van klei
ClayZie is de keramiekstudio van Greet en Astrid. De twee dames raakten bevriend tijdens een keramiekopleiding aan de Geelse academie. Omdat ze beiden zo zot of ‘crazy’ zijn van klei besloten ze de handen in elkaar te slaan met als resultaat ClayZie. De studio nodigde al enkele toonaangevende leermeesters uit, maar Moondobang is zonder overdrijven wel de strafste naam.
Ondanks zijn status is de meesterpottenbakker uitermate aanspreekbaar. De Zuid-Koreaan staat open voor elke vraag. Uiteraard via een tolk die zijn keramiekgeheimen simultaan vertaalt. Al blijkt de taal van klei universeel als Moondobang achter zijn draaischijf plaatsneemt en zijn magische handen laat spreken. “Dankzij verschillende camerastandpunten missen de keramisten geen enkel detail. Er is ook gelegenheid om met deze vakman in interactie te gaan, en dat is een unieke kans. Het meest bijzondere is wel dat we live de creatie van zijn iconische ‘moon jar’ mogen meemaken. De ‘moon jar’ is onder meer legendarisch omwille van zijn grote omvang en flinterdunne textuur. Moondobang combineert vijfhonderd jaar oude technieken met zijn eigen handigheden en net dat maakt hem van wereldniveau.”
De moon jar groeit voor de ogen van het keramische publiek. Op het einde van de sessie snijdt Moondobang zijn creatie midden door. Hij maakt zijn kunstwerk open om ons een betere inkijk te geven in de wanden en de structuur. Ergens zonde, maar de kennis die hij zo doorgeeft is uiteraard onbetaalbaar”, begrijpt Astrid.