In Hal zijn heel wat land- en tuinbouwbedrijven gevestigd met zonnepanelen op de daken. In plaats van de elektriciteit die ze zelf niet nodig hebben op het net te zetten, wordt die via Halnet verkocht aan de buren. “Twintig land- en tuinbouwbedrijven en veertig particulieren van Hal zijn aangesloten”, vertelt tuinbouwer Tom Mertens van Halnet. “Investeringen gebeuren altijd coöperatief bij een van de producenten. We proberen de lokale productie en consumptie zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Via radiogolven wordt binnen de minuut gemeld waar behoefte aan energie is.”
“Het is een win-winsituatie, want de producent krijgt er meer voor dan de elektriciteit op het net te zetten. En de gebruiker betaalt een lagere prijs dan bij een reguliere energieleverancier. Halnet heeft de wind in de zeilen en versnelt de energietransitie. Met de aankoop van een grote batterij spelen we in op de toekomst.”
Zelfvoorzienende dorpen
Plattelandsvereniging Landelijke Gilden ziet Halnet als voorbeeld voor haar project Korte Kabel. Dat wil energiesamenwerkingen meer bekendmaken en stimuleren. “Vanaf 1 januari kunnen burgers en andere lokale spelers zoals een lokaal bestuur, plaatselijke onderneming of landbouwer hun energie delen in groep”, zegt voorzitter Lode Ceyssens van Landelijke Gilden. “Zo wordt de energiefactuur een stuk economischer en ecologischer. Het juridisch kader van de overheid is er, maar weinig mensen zijn ervan op de hoogte. We vragen de overheid om verenigingen en gemeentebesturen te ondersteunen om dit principe bekend te maken bij de bevolking.”
In 2023 start Landelijke Gilden in Ranst en Wuustwezel een gloednieuwe energiegemeenschap op. “De ultieme droom bestaat uit zelfvoorzienende dorpen waar vraag en aanbod lokaal op elkaar afgestemd zijn. Dit is alvast een eerste stap daar naartoe.”