Kempense horeca gaat samen aankopen

de residentieVier Kempense ondernemers hebben de cvba Horeca Samen Aankoop opgericht. Door aankopen vanuit een groot aantal horecazaken samen te brengen, willen ze betere condities afdwingen bij leveranciers. Initiatiefnemers zijn Mike Melis van Melis Events in Dessel die met Tomik Consultancy ook een eigen boekhoudkantoor runt. Verder Koen Jansen van brasserie De Post in Geel, Paul Vervloesem van hotel/feestzalen De Residentie in Lichtaart en Gunter Hermans, die met de bvba In-direct een gelijkaardige aankooporganisatie heeft in de bakkerijsector.

De cvba Horeca Samen Aankoop, met maatschappelijke zetel in Dessel, mikt de komende twee jaar op een twee- tot driehonderd aangesloten horecazaken uit de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. “We zijn een paar maanden geleden gestart en hebben een tweetal weken geleden onze vennootschap opgericht”, zegt voorzitter Paul Vervloesem. “Zonder veel publiciteit te maken, heeft nu al een 30-tal zaken laten weten te willen toetreden. We haalden onze inspiratie uit de bakkerijsector, waar momenteel een groep van zeven grote bakkerijen, met onder meer bakkerij Van Heuckelom uit Kasterlee, de krachten bundelen.” Voor zover Vervloesem weet, is dit het eerste dergelijke initiatief in de horecasector.

Flinke kortingen
Op basis van de ervaringen in de bakkerijsector zijn kortingen mogelijk van 10 tot 25%. “Met hoe meer zaken we zijn, hoe meer kortingen we kunnen afdwingen”, aldus de voorzitter. Niet iedereen uit de sector zal zomaar kunnen toetreden. “Het moeten zaken zijn die op een professionele manier werken en een behoorlijke omzet draaien. Ze moeten ook een positieve balans kunnen voorleggen en zo zullen we nog een aantal zaken checken.” Wie lid wordt van de cvba, is meteen ook aandeelhouder.

Het doel is niet alleen om voeding goedkoper in te kopen maar ook verzekeringen, energie, enz. “Morgen zitten we bijvoorbeeld samen met een bedrijf dat ongedierte bestrijdt”, zegt Vervloesem. “De tijd is intussen voorbij dat dag na dag de groenteboer, de visboer en het vleesbedrijf overal komen leveren. Elke stop kost zo’n leverancier 30 euro. We willen die bedrijven horecazaken aanbieden die kort bij mekaar liggen zodat de leverancier zijn transportkosten kan drukken.”

Alle beetjes helpen
Of het initiatief geïnspireerd is door de problemen die de sector momenteel kent, onder meer door de invoering van de ‘witte kassa’? “Ik hoor bij verschillende mensen uit de sector dat ze 10 tot 20% te kort komen om hun zaak rendabel te maken. Dan helpen alle beetjes”, besluit Paul Vervloesem.

Horecabazen die informatie willen, kunnen een mail sturen naar info@h-s-a.be.

Meer over nieuwe ondernemingen en andere starters vind je onder de knop ‘Starters’ hierboven.