QR code pexels-photo-278430

Kempens softwarebedrijf roept op om mee te werken aan app die verspreiding coronavirus in kaart kan brengen

HERENTALS – Het jonge Herentalse bedrijf Esoptra lanceert SAVITAS. Dat is een toepassing die data verzamelt die ons beter kan beschermen tegen corona en ook andere virussen. Daarvoor is de hulp van iedereen nodig, want hoe meer mensen eraan meewerken, hoe accurater het systeem werkt. Tegelijk blijft ieders privacy gewaarborgd.

SAVITAS is  een acroniem voor Scoped Anonymous Viral Infection Tracing At Scale, wat zoveel betekent als het in kaart brengen van infectietrajecten op een haalbare manier. “Dit heet Contact Tracing. We zijn niet het enige technologiebedrijf dat op dit ogenblik werkt aan oplossingen om infecties in kaart te brengen”, vertelt Alexander Carpentier in Gazet van Antwerpen. “We willen niet de competitie aangaan met die andere bedrijven. We zijn ervan overtuigd dat ons initiatief complementair is. Maar vooral, SAVITAS werkt volledig anoniem en laagdrempelig. Het is wel belangrijk dat zoveel mogelijk mensen op vrijwillige basis gebruikmaken van ons systeem. We willen een coalitie van vrijwilligers vormen en viraal gaan. We brengen een sociaal virus op de been om de strijd met het coronavirus aan te gaan.”

QR-code

Jan van Riel legt uit hoe dat kan. “Mensen brengen stickers met een QR-code aan op publieke plaatsen waar mensen samenkomen en waar ze inschatten dat er een infectierisico zou kunnen bestaan. Het moeten maatschappelijk aanvaardbare plaatsen zijn. Elke QR-code heeft een uniek nummer. Iedereen die een smartphone heeft en wil meewerken aan dit experiment, kan de QR-code inscannen. Bij de allereerste maal krijgt jouw telefoon ook een willekeurige unieke code. Het systeem kent enkel die anonieme code, niet welke persoon er achter die code schuilgaat. We gebruiken ook geen bestaande data, dus alleen als je er zelf voor kiest, stap je mee in het experiment.”

“Stel dat je in een bushokje op de bus wacht. Je scant de QR-code in. Dertig seconden later komt nog iemand toe. Ook hij scant. Die twee codes vormen een ‘record’. Drie dagen later stelt een arts vast dat je bent besmet met het coronavirus, en geeft de toestemming om jezelf aan te geven in het systeem. Hierna kan ook de persoon die naast jou in het bushokje heeft gestaan, de raad krijgen om bijvoorbeeld in quarantaine te gaan of een dokter te raadplegen.”

Geen paniek

“We willen geen paniek zaaien”, benadrukt Alexander Carpentier. “Niet wij, maar de overheid of de medische wereld bepalen welke boodschap wordt gegeven. Bovendien gebeurt dat op een discrete manier. Geen rood scherm op jouw smartphone, maar de eerstvolgende keer dat je een QR-code scant, ontvang je een boodschap dat er een bericht klaarstaat voor jou.”

Jan van Riel maakt zich sterk dat SAVITAS snel kan worden ingezet. “We willen nog tijdens deze crisis een gunstige impact realiseren. We gebruiken deze technologie al in andere industriële toepassingen. Bovendien is ze erg laagdrempelig. Geen app, geen account, is al langer ons devies.”

Anoniem

De anonimiteit is met SAVITAS gegarandeerd en de ontwikkeling is wereldwijd bruikbaar. “Ons Indische partnerbedrijf is alvast geïnteresseerd om het in India, waar deze week 1,3 miljard mensen in lockdown gingen, uit te rollen. De uitdaging voor ons is om zoveel mogelijk mensen te vinden die samen één grote coalitie van vrijwilligers willen vormen.”

Esoptra is klaar om te starten, maar beschouwt zich als slechts één schakel in het geheel. “Wij verzamelen data, maar laten de interpretatie ervan over aan wetenschappers. We zijn dus op zoek naar meer partijen, van wetenschappers tot logistieke en communicatiebedrijven, en naar fondsen om SAVITAS snel uit te kunnen rollen. “Dat kan ons helpen om bij een volgende piek sneller op de bal te kunnen spelen.”

savitas.life