AVERY Met een druk op een groene knop zette Avery Dennison uit Turnhout samen met enkele partners en minister Tinne Van der Straeten het energieplatform in werking. — © BERT DE DEKEN

Kempens bedrijf neemt grootste zonnespiegelpark van Europa in gebruik, schapen zorgen voor begrazing tussen installatie

Het bedrijf Avery Dennison in Turnhout nam woensdag een immens zonnespiegelpark, het grootste in Europa, in gebruik. Op een terrein van 5.540 vierkante meter staan in totaal 2.240 spiegels om warmte voor het bedrijf voor industriële kleefbanden en andere materialen op te vangen. “Tijdens de zomermaanden en perioden met veel zonneschijn kan de installatie tot 100 procent van de warmtebehoefte van de fabriek dekken”, zegt Carlo Koster, plant manager bij Avery Dennison aan de Tieblokkenlaan in Turnhout.

Een enorme oppervlakte van paraboolspiegels bestrijkt een deel van de bedrijfsterreinen van Avery Dennison aan de Tieblokkenlaan in Turnhout. Het grote zonnespiegelpark heeft iets futuristisch maar is pure realiteit in het streven van het wereldwijde bedrijf om zo duurzaam mogelijk te werken. De directie nam woensdag samen met de producenten en partners en met federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) het zogenaamd Concentrated Solar Thermal (CST)-platform of geconcentreerde zonnewarmtepark officieel in gebruik.

Het gaat om het grootste zonnespiegelpark in een industriële omgeving in Europa. De eerste spadesteek voor het energieproject vond plaats in juli 2021. Twee jaar later is het hele zonnespiegelpark volledig in gebruik. Avery Dennison gebruikt de warmte die wordt opgevangen vooral voor de droogovens van het bedrijf. Die droogovens worden gebruikt tijdens het coatingproces van zelfklevende producten in de auto- en bouwindustrie en voor medische apparatuur en persoonlijke verzorging zoals luiers.

De zonnespiegels bij Avery Dennison in Turnhout staan op een oppervlakte van 5.540 vierkante meter. — © BERT DE DEKEN

“Het zonne-energieplatform bestaat uit 2.240 opppervlaktespiegels met een piekopbrengst van 2,7 gigawatt per uur (GWh) thermisch vermogen en zes thermische opslagmodules met een capaciteit van vijf megawatt per uur (MWh)”, legde Carlo Koster, senior plant manager bij Avery Dennison in Turnhout, uit. “Het hele platform beslaat ongeveer 5.540 vierkante meter op de locatie van Avery Denisson. In het bedrijf zal de totale installatie warmte leveren die overeenkomt met 2,3 GWh gasverbruik, waardoor de broeikasgasuitstoten van de fabriek jaarlijks met gemiddeld 9% dalen. Tijdens de zomermaanden en perioden met veel zonneschijn kan de installatie tot 100% van de warmtebehoefte van de fabriek dekken.” Avery Dennison verwacht een besparing van vijfhonderd ton CO2, wat overeenkomt met de uitstoot van broeikasgassen van honderd auto’s per jaar.

Vierhonderd graden

Het project kwam tot stand samen Azteq, de firma die de zonnespiegels ontwikkelt en onderhoudt en Energynest, een leverancier van warmte-opslag in de vorm van een grote batterij. Ook burgercoöperatie Campina Energie stapte mee in het verhaal om het project deels te financieren.

“Het CST-platform concentreert energie uit direct zonlicht in een collectorsbuis gevuld met thermische olie die tot een temperatuur van vierhonderd graden wordt opgewarmd. Na de opslag in de batterij kan de warmte op verzoek worden verzonden. De zonneparabolen leveren 70% van de totale warmtebehoefte. De thermische batterij levert de overige 30 % om de fabriek zeven dagen op zeven te voorzien van energie”, luidt het bij Avery Dennison.

Een grote thermische batterij slaat de opgewekte warmte van de zonneparabolen deels op bij Avery Dennison in Turnhout. — © BERT DE DEKEN

Burgerparticipatie

De hele kostprijs van het project bedraagt in totaal 1,8 miljoen euro waarvan ongeveer een miljoen euro werd gefinancierd door de Vlaamse overheid. De financiering kwam ook mee tot stand dankzij Campina Energie. In 2017 nam Avery Dennison ook al een windturbine voor de productie van groene stroom in gebruik. “We werken sinds 2017 samen met Avery Dennison voor windenergie en zijn trots om ook mee te kunnen werken aan dit duurzaam energieproject”, legt Jef Van Eyck, voorzitter van Campina Energie, uit. “Dit soort projecten helpen de Kempen klimaatneutraal te worden en de afhankelijkheid van dure, geïmporteerde energie te verminderen. Campina Energie brengt ook burgers samen om deel uit te maken van deze projecten.

Opvallend, onder de grote zonneparabolen grazen tientallen schapen om het gras van de site kort te houden. “Schapen ondersteunen de biodiversiteit beter dan een conventionele grasmaaier”, vertelde plant manager Carlo Koster. “De zogenaamde zonnebegrazing wordt al gebruikt bij installaties van zonnepanelen en is niet schadelijk voor de dieren.”

Schapen zijn ingezet om op een natuurlijke manier het zonnespiegelpark bij Avery Dennison in Turnhout te begrazen. — © BERT DE DEKEN

Kunstwedstrijd

Minister Tinne Van der Straeten had veel lof voor het vernieuwende energieproject in Turnhout. “De overgang naar hernieuwbare energie is de enige weg naar een duurzame toekomst. Dit project zal onze koolstofuitstoot verlagen en een positief effect hebben op de klimaatverandering”, zei de minister.

Mariana Rodgriuez, de general manager van Avery Dennison in Europa, lanceerde woensdag ook een kunstwedstrijd. “Aan de thermische batterij willen we een aantal kunstwerken plaatsen. Studenten van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Turnhout mogen hiervoor kunstwerken in het teken van duurzaamheid ontwerpen”, kondigde Mariana Rodriguez aan.