Kempen heeft met Gageleer sterk streekbier

boerDe boeren Joris Willems en Dirk Geysels uit Poederlee kunnen iets wat niemand in Vlaanderen hem kan nadoen: bier drinken dat gebrouwen is met hun eigen biogerst. Dit is het resultaat van de samenwerking tussen de boeren en de cvba-so Gageleer die sinds 15 jaar het gelijknamige bier op de markt brengt. Er werd 30.000 liter Gageleer mee gebrouwen, goed voor 90.909 glazen.

Aan het glas bier van Bio Joris en Dirk Geysels gaat een hele geschiedenis vooraf. Het project om brouwgerst te verbouwen startte in 2010 met als doel was landschapszorg en ondernemen samen te brengen. Dit zou de productie inhouden van biograan, biogerst, biomelk enz. die door lokale bedrijven zouden worden verwerkt.

De praktische uitwerking liep niet van een leien dakje. Als enigen slaagden Joris Willems en Dirk Geysels erin brouwgerst te oogsten die voldeed aan de kwaliteitseisen om te vermouten, 21,5 ton in 2012.

Met het gebruik van gerst uit de Kempen mag Gageleer zich meer dan welk ander bier ook een streekbier noemen, stelt Louis Meulders, de man die zich al vele jaren engageert in het project. “De economie wordt dan steeds meer wereldomvattend, de cvba met sociaal oogmerk Gageleer wil zich volledig inschrijven in de strategie van een duurzame economie met streekproducten die de lokale economie ondersteunen en het milieu minder belasten.”

Door het stijgend succes van Gageleer is de distributie van het bier sinds februari overgedragen aan een professioneel bedrijf. Daardoor kunnen potentieel 500 drankenhandels in Vlaanderen beleverd worden. Gageleer is ook te koop in enkele cafés, in biowinkels en in de Bio Planet van Colruyt. Gageleer is een goudkleurig bier met een alcoholgehalte van 7,5%.

Gageleer komt als naam van het woord gagel. Gagel is dan weer een lage struik die vroeger veel groeide in de voedselarme moerassen van de Kempen. De aromatische blaadjes en de bloempjes van de gagel waren het hoofdbestanddeel van gruut dat vroeger gebruikt werd als smaak- en bewaarstof. Dat oud recept is met de Gageleer weer tot leven gebracht.

De cvba-so Gageleer is geen commerciële onderneming. De opbrengst van de verkoop van Gageleer gaat naar de vzw Natuurpunt die er natuurgebieden mee aankoopt.